Antena 3 CNN Economic Taxa pe care se contrazic premierul şi ministrul Finanţelor. Azi se stabileşte forma finală a Ordonanţei austerităţii

Taxa pe care se contrazic premierul şi ministrul Finanţelor. Azi se stabileşte forma finală a Ordonanţei austerităţii

Mai sunt doar câteva zile până ce măsurile pregătite de Guvernanți, care vor afecta milioane de români, vor intra în vigoare.

de Laura Dinu    |    25 Sep 2023   •   09:36

Premierul şi ministrul Finanțelor se întâlnesc, în această dimineață, cu liderul liberal Nicolae Ciucă, pentru a stabili forma finală a Ordonanței austerității.  

Unul dintre punctele disputate este TVA-ul pentru bilete la concerte și festivaluri. În timp ce Marcel Ciolacu dorește 19%, Marcel Boloș vrea 5%. Surse guvernamentale spun că s-ar putea ajunge la un compromis de 9%. 

O decizie trebuie luată și în privința tichetelor de masă. Guvernul trebuie să decidă dacă va permite ca banii să fie plătiți în numerar sau să îi vireze pe carduri speciale, așa cum se întâmplă în prezent. Firmele cer să fie păstrate cardurile.  

O altă măsură asupra căreia s-ar putea reveni este limitarea la 2,5% din bugetul primăriilor, pentru cheltuielile cu evenimente sportive sau culturale. De asemenea, Primăriile și Consiliile Județene vor fi nevoite sa taie doar 10% din posturi. Nici supra-taxarea pe finanțarea ONG-urilor nu rămâne bătută în cuie. 

Taxele pentru care s-a ajuns deja la un acord

Rămâne stabilit însă faptul că toți angajații vor plăti 10% pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate. Fără excepții. Iar angajații din IT vor avea impozit de 10% pe venit, dacă sunt plătiți cu peste 10 mii de lei, lunar.

Iar bugetarii care au un salariu net de peste 8.000 lei nu vor mai primii voucherele de vacanță și indemnizația de hrană. 

Casele şi mașinile scumpe vor fi taxate cu 0,3% pe an. Iar marile companii vor plăti 1% din cifra de afaceri şi 16% impozit pe profit. IMM-urile cu venituri de maximum 60.000 euro vor plăti și ele 1%. Dacă au venituri mai mari, taxa crește la 3 procente. 

×
Subiecte în articol: masuri fiscale
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close