Antena 3 CNN Economic Milioane de români tremură la gândul că le vor scădea salariile din 2018. Care sunt efectele imediate ale ”revoluției fiscale”

Milioane de români tremură la gândul că le vor scădea salariile din 2018. Care sunt efectele imediate ale ”revoluției fiscale”

Milioane de români tremură la gândul că le vor scădea salariile din 2018. Care sunt efectele imediate ale ”revoluției fiscale”
de M.Z.    |    10 Noi 2017   •   08:54

Milioane de români tremură la gândul că patronii le vor scădea salariile începând de anul viitor. Peste 80% din firmele din România nu vor mai putea să-şi deducă investiţiile sau facilităţile pe care le acordau salariaţilor şi, în plus, nu vor mai putea să facă nici sponsorizări, iar primăriile vor rămâne fără bani, scrie Jurnalul naţional

Atât timp cât Guvernul nu poate da o altă ordonanţă prin care să oblige angajatorii să transfere contribuţiile sociale în dreptul angajaţilor, salariaţii din mediul privat sunt lăsaţi la mâna patronilor. 

Programatorii IT şi persoanele cu grad de handicap vor avea însă salariile nete micşorate, chiar dacă angajatorii le vor majora salariile brute după transferul contribuţiilor. Explicaţia este simplă: aceştia nu mai sunt scutiţi de la plata impozitului pe venit.

Impactul modificării Codului Fiscal va fi unul devastator pentru poliţişti, ale căror salarii vor scădea cu procente cuprinse între 5 şi 20%, spun sindicaliştii. 

Şi angajaţii cu salarii din mediul privat sunt în pericol. Patronii ar putea fi tentaţi să renunţe la contractele de muncă ale acestora şi să-i treacă pe contracte de profesii liberale sau PFA-uri, unde angajatorul poate plăti contribuţiile de sănătate şi pensiile la nivelul salariului minim.

Pe de altă parte, contribuţia la Pilonul II de pensii nu creşte proporţional cu creşterea salariului brut, scrie Jurnalul naţional. Astfel se ajunge la pensii private mai mici cu cel puţin 20%, în timp ce Guvernul promite alte creşteri la cele de stat. Şi bugetele primăriilor vor avea de suferit, iar edilii ar putea majora taxele locale.

Şi investiţiile vor avea de suferit. Impozitarea companiilor pe baza cifrei de afaceri, în locul impozitului pe profit, va face ca 80% dintre firmele cu profit din România să nu mai poată face sponsorizări. 

Firmele mici şi mijlocii nu vor mai putea să-şi deducă din profit costul cu asigurările private de sănătate sau cu pensiile private opţionale. Impactul pachetului de modificări fiscale implică o pierdere de circa 5,2 miliarde de lei la bugetul de stat. Mai mult decât atât, ţinta de deficit bugetar de 3% ar putea să nu fie respectată în 2018. 

Mai multe informaţii citiţi în Jurnalul Naţional de vineri.

Guvernul a aprobat, miercuri, măsurile privind modificarea Codului fiscal. Actul normativ include transferul contribuţiilor de la angajator la angajat şi scăderea impozitului pe venit, de la 16%, la 10%. 

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close