Antena 3 CNN Economic Mircea Coşea: "În România, categoria celor care primesc bani ca să nu muncească, dar ca să voteze, este mai mare ca în alte țări"

Mircea Coşea: "În România, categoria celor care primesc bani ca să nu muncească, dar ca să voteze, este mai mare ca în alte țări"

Un milion de persoane din forța de muncă activă ar putea să piardă România în următorul deceniu, conform unui recent studiu prezentat de Camera de Comerț româno-americană.

Mircea Coşea: "În România, categoria celor care primesc bani ca să nu muncească, dar ca să voteze, este mai mare ca în alte țări"
Sursa foto: Facebook | Hepta
de Milena Niță    |    19 Oct 2023   •   11:07

În plus, România înregistrează o puternică disparitate între regiuni, ceea ce se reflectă în dezvoltarea economică și socială în anumite județe.

Datele prezentate arată că în România sunt oficial cinci milioane de salariați, la o populație de aproximativ 20 de milioane. Deci, 25% dintre noi muncim, în timp ce în țări vecine, ca Ungaria sau Cehia, ponderea este de 50%. 

"Există o explicaţie care ar trebui sau ar fi trebuit de mult timp să fie sub ochii guvernanților și să se ia măsuri. Sunt oameni, sunt mulți, sunt tineri care nu muncesc în România pentru că au din ce trăi. Sunt două elemente care trebuie luate în calcul.

Primul este așa-numitul sindrom italian şi anume, în România există o anumită tradiție ca tinerii să rămână cu părinții la un loc, în aceeași casă, chiar dacă se căsătoresc, mai mult decât ar trebui. Ajung până la vârsta de 35-40 de ani.

Mircea Cosea: "În România, sunt mulți tineri care nu muncesc pentru că au din ce trăi"

Așa s-a întâmplat și în Italia, cu vreo 20, până la 30 de ani. De aceea se numeşte sindromul italian. Și asta înseamnă că, având din ce trăi, din pensiile părinţilor sau din ceea ce părinții îi ajută, nu muncesc. Asta este o chestiune de educaţie, până la urmă.

A doua problemă este de chestiune, să zicem, politică. Şi anume, din raţionamente politice, în România, categoria celor care primesc bani ca să nu muncească, dar ca să voteze, este mai mare ca în alte țări.

Sunt aceste aşa-numite salarii sociale, fel de fel de ajutoare, fel de fel de bonusuri care se dau populației care poate să stea pe margine, să nu muncească, dar care sunt supuse unor tratamente foarte atente din partea primarilor sau a altor forţe locale ca să meargă la vot, să voteze pe cei care, până la urmă, îi ţin în viaţă dându-le bani. 

E un lucru grav, pentru că asta înseamnă că România pierde pe de-o parte forţă de muncă activă.

Pe de altă parte, că se politizează excesiv piața muncii și e un lucru complicat. Problema în sine este mult mai gravă, și anume, România are o problemă care va fi extrem de gravă pentru națiunea română în viitor, și anume un deficit demografic mare", a explicat profesorul Mircea Coșea, potrivit editiadedimineata.ro.

×
Subiecte în articol: mircea cosea bani ajutoare forta de munca
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close