Concret, pe lângă vârsta şoferului şi riscul mai ridicat de accidente la oraş decât în comune sau sate, acum în preţul RCA ar putea să intre şi vechimea maşinii sau kilometrajul, precum şi dacă şoferul se deplasează preponderent la oraş sau într-o localitate mai mică.
Fiecare societate de asigurări îşi stabileşte propriu tarif în funcţia de propria estimare a riscurilor asociate unor categorii de indicatori care arată probabilitatea de producere a unui accident şi, drept urmare, probabilitatea de a acorda despăgubiri.
Toate companiile de asigurări RCA sunt obligate să efectueze un calcul precis pentru stabilirea tarifului RCA şi au obligaţia de a informa şoferii cu privire la modul de calcul.
Asigurarea auto obligatorie pe care un şofer român o plăteşte în final depinde de istoricul de daunalitate, astfel că asiguratorii aplică sistemul bonus-malus pentru a stabili preţul unei asigurări RCA.
Lista de criterii luate în calcul în prezent de companiile de asigurări pentru stabilirea preţului la RCA este complexă şi diferă de la companie la companie, însă, în principiu, următorii factori sunt luaţi în calcul de fiecare asigurator:
- rata daunalităţii;
- puterea vehiculului;
- marca şi modelul vehiculului;
- vârsta conducătorului auto;
- localitatea de domiciliu.