Antena 3 CNN Economic Noi modificări la pensii pentru români. Milioane de oameni sunt vizaţi | Legea a fost adoptată

Noi modificări la pensii pentru români. Milioane de oameni sunt vizaţi | Legea a fost adoptată

Apar noi modificări la pensiile administrate privat, după ce legea a fost adoptată, marţi, de Parlament.

Noi modificări la pensii pentru români. Milioane de oameni sunt vizaţi | Legea a fost adoptată
Sursa foto: pixabay.com/ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
de Georgiana Adam    |    22 Feb 2023   •   00:00

Noutatea este aceea că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va analiza periodic posibilitatea elaborării de reglementări privind investirea activelor acestor fonduri.

"ASF analizează periodic posibilitatea elaborării de reglementări privind investirea activelor fondurilor de pensii administrate privat care să contribuie la flexibilizarea cadrului de investire, în scopul încurajării diversificării corespunzătoare a activelor fondurilor de pensii pentru a obține randamente investiționale echitabile ajustate în funcție de risc", se arată în amendamentul aprobat în comisiile de specialitate.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 174/2022 prin care se instituie modificarea şi completarea Legii nr. 411/2004, a Legii nr. 204/2006, precum şi a Legii nr. 187/2011.

Principalele modificări vizează stabilirea de principii privind regulile de investire şi atribuţiile directorilor de investiţii din cadrul administratorilor, stabilirea unui procent de 3% în situaţia în care statul român are deţineri sau participaţii în cadrul entităţilor de private equity, respectiv 5% în cazul în care fondurile de investiţii private de capital în care se investeşte sunt finanţate atât din fonduri alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi ale statului român.

Citeşte şiOpt milioane de români sunt vizaţi de schimbări importante la pensii: "E vorba de patru modificări importante"

De asemenea, se mai vorbeşte de stabilirea atribuţiilor structurii de management al riscului în cadrul administratorilor şi principiile privind modul de evaluare a activelor fondurilor, suplimentarea activităţilor privind administrarea unui fond de pensii, stabilirea obligaţiei administratorului de a deţine permanent un nivel adecvat de lichiditate, a cărui valoare acoperă activitatea curentă pentru o perioadă de cel puţin 6 luni.

Se mai face referire şi la stabilirea unui comision unic de administrare perceput de administrator, introducerea obligaţiei respectării condiţiilor de autorizare şi a celor de funcţionare şi stabilirea dreptului participanţilor şi beneficiarilor de a cere plata activului personal net sau a pensiei private.

Tot în noua lege apare introducerea posibilităţii ca, în cazul declanşării procedurii de administrare specială, ASF să poată desemna Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul Pensii drept administrator special, în condiţiile stabilite prin reglementări, pentru asigurarea unui nivel suplimentar de siguranţă a sistemului de pensii private, în cazul în care niciun alt administrator nu îndeplineşte cerinţele legale.

Legea a fost aprobată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 183 de voturi "pentru", 79 "împotrivă" și nouă abțineri, potrivit Mediafax.

Vezi şiCât costă să cumperi trei ani de vechime la pensie, de la 1 ianuarie 2023

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Peste 1,8 milioane de români născuţi după anul 1968 vor fi puternic afectaţi la pensii. Un calcul simplu arată problemele cu care aceştia se vor confrunta.

Problemele demografice ale României se vor acutiza în următorii 20-30 de ani, declinul sistemului de pensii urmând să înceapă în anul 2030, când o mare parte din "decreței" vor ieși la pensie.

În prezent, numărul angajaților cu carte de muncă este puțin mai mare decât cel al pensionarilor, ceea ce conferă o oarecare stabilitate.

Concret, numărul de salariaţi activi este la acest moment de 5,71 milioane persoane, potrivit datelor furnizate de către Inspecţia Muncii. Dintre aceştia, 4,5 milioane de angajaţi sunt din mediul privat, iar 1,2 milioane lucrează la stat.

Pe acelaşi subiect: A crescut vârsta de pensionare. Zeci de mii de români sunt afectaţi

×
Subiecte în articol: pensii pensii private
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close