Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN INCOME MAGAZINE Opt milioane de români sunt vizaţi de schimbări importante la pensii: "E vorba de patru modificări importante"

Opt milioane de români sunt vizaţi de schimbări importante la pensii: "E vorba de patru modificări importante"

Sunt schimbări importante la unul dintre sistemle de pensii, iar modificările făcute de guvern la finalul lui 2022, printr-o ordonanţă de urgenţă, au impact asupra celor aproape opt milioane de români.

Opt milioane de români sunt vizaţi de schimbări importante la pensii: "E vorba de patru modificări importante"
Sursa foto: pixabay.com/ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
de Georgiana Adam    |    01 Feb 2023   •   00:00

Este vorba despre toți cei care participă la sistemul de pensii private, unde au apărut patru modificări importante, a informat Daniel Apostol, directorul de comunicare al Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF), la emisiunea Income, de la Antena 3 CNN.

Pe scurt, se elimină comisionul pe contribuţia participantului la pensie, rămânând doar cel de administrare şi creşte gradul de control asupra administratorilor şi politicilor de investire în scopul protejării oamenilor şi banilor.

De asemenea, sunt informaţii schimbări importante pentru modalitatea de intrare în posesie a moştenirii banilor.

La finalul anului 20022, Guvernul României a adoptat o Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul pensiilor private, care aduce modificări Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, precum și Legii nr. 187/2011 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private.

Citeşte şiCât costă să cumperi trei ani de vechime la pensie, de la 1 ianuarie 2023

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

ASF: "Se elimină comisionul pe contribuţia participantului la pensie"

"Sunt câteva schimbări esențiale pentru toți participanții la fondurile de pensii private. 

Pe finalul anului trecut, la inițiativa Autorității de Supraveghere Financiară, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care aduce câteva modificări la o legislație a unui sistem care se apropie de circa 15 ani de existență. 

E vorba de patru modificări importante le vedem noi pentru cei aproape 8.000.000 de participanți la pensiile administrate privat, respectiv la pilonul 2.

1. În primul rând, forma de intrare în posesie a moștenirii. Moștenitorii participanților la sistemul de pensii administrate privat, dacă trăiesc situația nefericită ca părinții lor să decedeze înainte de a se naște dreptul la pensionare, au acum posibilitatea de a încasa activul deținut de respectivul părinte într-o plată unică sau în tranșe, la latitudinea fiecăruia. 

Până în 24 decembrie 2022, nu puteau să intre în posesia activului moștenit, trebuiau doar să își transfere acest activ în propriul cont de pensie privată, urmând să intre în posesia lui dacă ajungeau la rândul lor la vârsta de pensionare. 

2. O a doua modificare importantă pe care am adus-o este faptul că îi scutim pe cei care participă la sistemul de pensii private de plata unui comision de administrare

De fapt, din sumele pe care ei le aduc drept contribuție la pilonul 2, lună de lună, administratorii fondurilor de pensii își întregeau veniturile și prin acest comision pe simpla contribuție. 

ASF: "Moștenitorii pot solicita plata oricând"

Am redus acest comision doar la comisionul de administrare, care este legat strict de activitatea de administrare a fondurilor de pensii și de performanțele acestora. 

3. Nu în ultimul rând, cei care dețin o decizie de pensionare pe caz de invaliditate pot revendica suma din cont, indiferent de gradul de invaliditate și de natura acestuia, dacă este revizuibil sau nerevizuibil. 

4. De asemenea, în cazul în care un participant decedează înainte de a ieși la pensie, drepturile nerevendicate de moștenitorii săi nu se mai prescriu după o perioadă de trei ani, astfel încât să fie considerat activul bani pierduți, cum se întâmpla până acum. 

Moștenitorii pot solicita plata oricând", a explicat Daniel Apostol, directorul de comunicare Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF), la emisiunea Income, de la Antena 3 CNN.

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Vezi şi: Veste tristă pentru 1,8 milioane de români. Ce pensii vor avea cei născuţi după 1968

Peste 1,8 milioane de români născuţi după anul 1968 vor fi puternic afectaţi la pensii. Un calcul simplu arată problemele cu care aceştia se vor confrunta.

Problemele demografice ale României se vor acutiza în următorii 20-30 de ani, declinul sistemului de pensii urmând să înceapă în anul 2030, când o mare parte din "decreței" vor ieși la pensie.

În prezent, numărul angajaților cu carte de muncă este puțin mai mare decât cel al pensionarilor, ceea ce conferă o oarecare stabilitate.

Concret, numărul de salariaţi activi este la acest moment de 5,71 milioane persoane, potrivit datelor furnizate de către Inspecţia Muncii. Dintre aceştia, 4,5 milioane de angajaţi sunt din mediul privat, iar 1,2 milioane lucrează la stat.

Pe acelaşi subiect: A crescut vârsta de pensionare. Zeci de mii de români sunt afectaţi

×
Subiecte în articol: pensii pensii private Income Magazine
Parteneri
Programul Rabla 2024 începe astăzi!
x close