Antena 3 CNN Economic Ce obligație de plată există în cazul facturilor la curent contestate. Vicepreședintele ANRE explică

Ce obligație de plată există în cazul facturilor la curent contestate. Vicepreședintele ANRE explică

Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy Bege, a vorbit aseară despre facturile la energia electrică, și a dat mai multe detalii despre cazurile în care acestea sunt contestate de consumatori.

Ce obligație de plată există în cazul facturilor la curent contestate. Vicepreședintele ANRE explică
Sursa foto: Pixabay
de Mia Lungu    |    21 Sep 2022   •   11:56

Zoltan Nagy Bege a explicat sistemul de plafonare a prețului la energie și a spus că în cazul facturilor contestate, obligația de plată se suspendă până la primirea unui răspuns de la furnizor, termenul legal pentru această comunicare fiind de 15 zile, potrivit Digi24.

"Există obligația furnizorului să factureze lunar, dacă nu se întâmplă acest lucru, pentru că sunt contracte care prevăd alte termene de facturare, atunci trebuie să împartă furnizorul și să specifice.

Dacă nu a făcut acest lucru, clientul ar trebui să facă o plângere sau măcar să întrebe furnizorul de ce a procedat cum a procedat. Și până când nu primește un răspuns, și termenul de răspuns de la furnizor este de 15 zile lucrătoare, până nu primește un răspuns la o factură contestată, obligația de plată se suspendă.", a precizat acesta.

În ce cazuri poate furnizorul de energie să estimeze consumul în funcție de istoricul clientului

"În primul rând, obligația citirii contorului nu este a furnizorului. Contorul este citit de către distribuitorul de energie electrică, pentru că contorul face parte din sistemul de distribuție. Și este sarcina distribuitorului de energie să citească contorul cel puțin o dată la 3 luni, conform legii, și să comunice furnizorului la care este clientul respectiv.

În momentul în care furnizorul nu primește de la distribuitor în oricare dintre luni un index citit, sunt niște reguli care trebuie aplicate. Și sunt mai multe variante. Dacă furnizorul a primit indexul citit, pentru că indexul citit se comunică furnizorului, atunci aplică ce a primit de la client, valoarea comunicată de către client. Dacă nu are nici citire de la distribuitor, nici citirea clientului, următoarea măsură, următorul pas al furnizorului este să ia pentru luna respectivă cantitatea din convenția de consum.

Orice consumator are dreptul să încheie o convenție de consum cu furnizorul. Convenția de consum arată – și este pur și simplu alegerea clientului -, dacă clientul declară că într-o lună va consuma 100 de kW/oră, sau atât trece în convenția de consum, și convenția de consum este pe 12 luni, practic sunt 12 căsuțe, pot fi aceleași cantități sau cantități variabile, dar furnizorul în momentul în care nu are nici citire de la distribuitor, nici autocitirea clientului, următoarea valoare trebuie să o ia din convenția de consum.

Dacă nu are nici această convenție de consum, de abia atunci are dreptul să estimeze în funcție de istoricul de consum al clientului.", a explicat vicepreședintele ANRE.

 

×
Subiecte în articol: platã facturi curent ANRE
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close