Antena 3 CNN Economic OMV Petrom a anunţat că nu va plăti taxa de solidaritate impusă de Guvern

OMV Petrom a anunţat că nu va plăti taxa de solidaritate impusă de Guvern

OMV Petrom a anunţat, într-o notificare depusă la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), că nu va plăti taxa de solidaritate impusă de Guvernul României.

de Alin Tarnovschi    |    12 Ian 2023   •   11:08

OMV Petrom a explicat că nu va plăti taxa de solidaritate din România pentru că nu se încadrează în condiţiile impuse. OMV susţine că Petrom are sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite, respectiv extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi rafinarea petrolului.

"Regulamentul UE 1854/2022, care a introdus o contribuție de solidaritate cu caracter temporar, a fost transpus în legislația românească prin Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr. 186, publicată în data de 29 decembrie 2022. În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 şi a prevederilor acestei ordonanței de urgenţă, ne aşteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei si fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului. 

Pentru primele 9 luni ale anului 2022, OMV Petrom a achitat deja către Bugetul de Stat al Romaniei redevenţe, impozite suplimentare şi alte contribuţii specifice industriei de aproximativ 5,2 mld lei, la care se adaugă aproximativ 1,6 mld lei impozit pe profit. În total, pentru primele 9 luni ale anului 2022, acestea reprezintă aproximativ 60% din profitul brut înainte de impozitare şi au crescut de peste 6 ori faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. 

OMV Petrom este unul dintre cei mai mari contribuabili la Bugetul de Stat al Romaniei; pentru primele 9 luni din 2022 contributia companiei prin taxe directe, indirecte si dividende este de circa 15 mld RON (~3 mld EUR). 

Nivelul de taxare si reglementare a sectorului romanesc de petrol, gaze si electricitate este deja printre cele mai ridicate din Europa. Acesta afectează investițiile din Romania si ar putea avea un impact negativ asupra securității energetice si a competitivității sectorului energetic pe termen mediu si lung. 
Este important ca orice modificări ale regimului fiscal si de reglementare sa aibă in vedere consultarea industriei si sa ia in considerare efectele asupra pieței si investițiilor", a transmis OMV Petrom într-un comunicat oficial.

Ce prevede ordonanţa de Guvern pentru taxa de solidaritate

Potrivit OUG aprobate de Guvern, în 2022 şi 2023, companiile producătoare de petrol și gaze și rafinăriile vor plăti un impozit de 60% aplicat pe diferența dintre profitul ultimului an care depăşeşte cu 20% media anilor 2017-2021.

Guvernul a decis să aplice această taxă în contextul în care reglementarea a fost impusă la nivel european încă din toamnă. Deși Regulamentul European stabilea un nivel minim al taxei excepționale de 30%, România a decis să pună dublu, acesta fiind al treilea cel mai mare nivel din UE.

"Ministerul Finanțelor a transpus prin Ordonanța de Urgență aprobată în ședința de Guvern din 29 decembrie 2022 prevederile Regulamentului UE 2022/1854 care vizează toate statele membre și are ca principal obiectiv protejarea categoriilor vulnerabile de populație împortiva efectelor creșterii prețurilor la energie și finanțarea investițiilor în proiecte energetice strategice.

Transpunerea regulamentului în legislația naționalã vizeazã întregul sector energetic și, în spețã, toate companiile care activeazã în domeniu.

Conform art. 1, alin. (1) din ordonanța Guvernului, taxa de solidaritate se aplicã firmelor care au cifra de afaceri de peste 75 % inclusiv, din activitãți desfãșurate în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cãrbunelui și rafinãriilor, cu codurile CAEN: 
0610 - «Extracția țițeiului», 
0620 - «Extracția gazelor naturale», 
0510 - «Extracția huilei», 
1910 - «Fabricarea produselor de cocserie» și 
1920- «Fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului» 

Codurile CAEN și ponderea cifrei de afaceri au fost stabilite conform, Articolul 2 (Definiții), punctul 17, din Regulamentul (UE) 2022/1854:

'societãți din Uniune și sedii permanente care desfãșoarã activitãți în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cãrbunelui și rafinãriilor' înseamnã societãți din Uniune sau sedii permanente care generează cel puțin 75 % din cifra lor de afaceri din activități economice în domeniul extracției, mineritului, rafinării țițeiului sau fabricării produselor de cocserie, astfel cum se menționeazã în Regulamentul (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului (10).

Totodatã, contribuția de solidaritate se datoreazã și de cãtre pãrțile afiliate, potrivit ordonanței Guvernului:

'În aplicarea prevederilor alin. (2), persoana afiliată este cea definitã potrivit prevederilor art. 7 pct. 26 din Legea nr. 227/2015, cu modificãrile și completările ulterioare, indiferent de obiectul de activitate și care nu desfãșoarã activitãțile prevãzute la alin. (1)", se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanţe.

Ce profit a avut OMV Petrom în primele nouă luni ale anului 2022

Grupul OMV Petrom a înregistrat în primele nouă luni ale anului un profit net de 9,156 miliarde lei, de peste cinci ori mai mare faţă de cel raportat în perioada similară a anului 2021, de 1,676 miliarde lei, potrivit rezultatelor financiare neauditate pentru ianuarie - septembrie şi trimestrul 3, publicate de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

×
Subiecte în articol: OMV Petrom taxa de solidaritate
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close