Antena 3 CNN Economic Cum ţinem banii, în timpul războiului de la graniţă: în lei sau euro, acasă sau la bancă?

Cum ţinem banii, în timpul războiului de la graniţă: în lei sau euro, acasă sau la bancă?

Analiştii financiari ne spun ce e indicat să facem cu economiile pe timp de criză, dacă am reuşit să strângem nişte bani - dacă e mai bine să îi ţinem la bancă, în lei sau euro, ori acasă.

Cum ţinem banii, în timpul războiului de la graniţă: în lei sau euro, acasă sau la bancă?
Sursa foto: colaj Facebook/Agerpres
de Georgiana Adam    |    21 Mar 2022   •   14:22

Specialiştii spun că, în principiu, este indicat să ţinem sumele mari la bancă, însă depinde de situaţia fiecăruia şi de banii de care dispunem.

"Depinde de situaţia fiecăruia: dacă toate economiile sunt de 1.000 de lei, îi ţinem în lei, nu îi schimbăm, pentru că probabil îi vom folosi în perioada următoare, având în vedere creşterea preţurilor la energie, gaze, curent. 

De asemenea, taxe, impozite, totul plătim în lei. Dacă mai şi câştigăm în lei, atunci rămân în moneda naţională", a recomandat analistul financiar Adrian Negrescu, luni, la Antena 3.

"În mod normal, banii economii îi ţinem la bancă, dar dacă avem nevoie de bani de la lună la alta, îi ţinem acasă, pentru că îi vom folosi", mai spune Negrescu.

Cât priveşte investiţiile, analistul financiar spune că cel mai indicat ar fi să depunem economiile în titluri de stat, pentru a ne bucura de o dobândă mai bună.

"Ca să obţinem profit dacă depunem la bancă, spre exemplu, 1.000 de lei, îi putem depune şi ca titluri de stat, unde dobânda e de 5,5%.

În criptomonede, nu recomand decât pentru cei care se pricep, pentru că se pot pierde bani foarte repede, iar la bancă primeşti dobândă 2-3% maxim. 

În aur se câştigă, dar pe termen lung. Şi la bursă merită, dar doar pe acţiunile care ţin de utilităţi, în principal", mai spune Adrian Negrescu.

Curs valutar 21 martie 2022 | Leul creşte la început de săptămână. Cu cât a scăzut euro şi dolarul

Curs valutar luni, 21 martie. Moneda naţională a crescut, luni, atât în raport cu euro, cât şi cu dolarul american, după cum arată cursul BNR.

Cursul pentru euro anunţat de Banca Naţională a României (BNR) luni este de 4,9474 lei, în scădere faţă de vineri, când ajunsese la 4,9481 lei.

Astfel, euro este în scădere luni cu 0,0007 bani, iar moneda naţională a înregistrat o uşoară creştere.

Indicele ROBOR, la cea mai mare valoare din ultimii opt ani, ratele românilor cresc iar

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a început săptămâna tot pe creştere, tendinţă menţinută pe tot parcursul ultimelor săptămâni.

Astfel, ROBOR la trei luni a ajuns luni la 4,49%, de la 4,39% vineri, potrivit datelor de la BNR.

La începutul săptămânii trecute, indicele ROBOR la 3 luni era cotat la 4,36%, în timp ce la începutul lunii martie acesta era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%.

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close