Antena 3 CNN Economic Pensionarii români care vor primi mai mulţi bani în luna august

Pensionarii români care vor primi mai mulţi bani în luna august

Luna august vine cu mai mulţi bani pentru pensionarii români care au venituri reduse, ei primind astfel un ajutor.

Pensionarii români care vor primi mai mulţi bani în luna august
Sursa foto: Gettyimages | John Moore / Staff
de Georgiana Adam    |    02 Aug 2023   •   09:38

Este vorba despre a patra tranșă de ajutor pentru cei cu venituri mici, bani primiţi prin programul "Sprijin pentru România", adică voucherele pentru alimente.

Banii, în cuantum de 250 de lei, vor ajunge în buzunarele românilor în următoarele zile, şi vor putea fi folosiţi exclusiv pentru alimente sau mese calde.

Programul "Sprijin pentru România" prevede acordarea a șase tranșe de ajutor, la fiecare două luni pentru românii care au venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.700 de lei.

Banii vor intra pe cardurile sociale de alimente în următoarele zile şi vor putea fi pot fi folosiţi exclusiv pentru alimente sau mese calde.

Citeşte şiRomânii care vor primi bani în plus la pensie: 300-500 lei. Anunţul făcut de ministrul Muncii

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Astfel, în total, fiecare pensionar va primi 1.500 de lei, în șase tranșe egale de câte 250 de lei fiecare însemnând voucherele pentru alimente.

Până în prezent, voucherele de alimente au fost încărcate cu trei tranșe de bani. Astfel, românii care beneficiază de vouchere pentru alimente mai au de încasat, până la sfârşitul anului, încă 750 de lei.

Printre beneficiari voucherelor de alimente se numără pensionarii din sistemul public de pensii, cei aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special ale căror venituri nete lunare sunt: mai mici sau egale cu 1500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru tranșele din anul 2023.

Banii sunt acordați prin programul "Sprijin pentru România", în șase tranșe egale, potrivit calendarului stabilit de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. 

Voucherele de alimente, valabile un an

A treia tranșă a fost virată în luna iunie, iar a patra tranșă va fi virată pe carduri în luna august.

Voucherele de alimente au valabilitatea de un an și pot fi folosit o singură dată de beneficiar.

"Bugetul măsurii temporare Sprijin pentru România, acordată prin intermediul tichetelor sociale pe suport electronic, pentru perioada 1 iunie 2022-31 decembrie 2023, se stabilește la suma de 6.281.200 mii lei cu sursă de finanțare de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și din fonduri europene nerambursabile, în conformitate cu regulile de eligibilitate și normele comunitare și naționale aplicabile Programului operațional Incluziune și demnitate socială și Programului operațional Ajutorarea persoanelor dezavantajate, prin unitatea de implementare din cadrul Ministerului

Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de beneficiar de fonduri europene nerambursabile", se arată în textul de lege.

Citeşte şiGreşeala care le poate bloca românilor voucherele de alimente. Boloş: "Există riscul de a retrage cardurile sociale"

Proiectul are ca scop contracararea scăderii standardului de viață și a grupurilor sociale vulnerabile, în ideea de a scădea riscul sărăciei la nivel național.

Românii vor primi în luna august bani pe voucherele de alimente, după ce ultima dată tichetele sociale au fost încărcat în iunie.

Românii care beneficiază de vouchere pentru alimente

Beneficiază de vouchere sociale pentru alimente și mese calde:

- pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;

- persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;

- familiile cu cel puțin doi copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;

- familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;

- familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;

- persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Sprijinul material acordat pe baza voucherelor pentru alimente are o valoare nominală de 250 lei și se acordă o dată la două luni. 

Sumele acordate pot fi utilizate în termen de 12 luni de la data fiecărei alimentări.

În cursul anului trecut, românii eligibili au primit alte patru tranșe, în valoare totală de 1.000 de lei, ultima fiind virată în data de 19 decembrie 2022 pentru 2.368.907 de români.

Județele cu cei mai mulți beneficiari de carduri pentru alimente și mese calde sunt: București (122.000); Suceava (90.879); Iași (90.196); Dolj (89.801); Bacău (82.410). 

Aproximativ 2,4 milioane de români sunt înscrişi în program şi primesc vouchere de alimente pentru mese calde.

×
Subiecte în articol: pensionari bani vouchere de alimente
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close