Antena 3 CNN Economic Bani în plus pentru opt milioane de viitori pensionari! Aceștia vor primi sume mai mari în conturi

Bani în plus pentru opt milioane de viitori pensionari! Aceștia vor primi sume mai mari în conturi

Vești bune pentru peste opt milioane de viitori pensionari români. Aceștia vor primi mai mulți bani în conturi.

Bani în plus pentru opt milioane de viitori pensionari! Aceștia vor primi sume mai mari în conturi
Sursa foto: Profimedia Images
de Laura Dinu    |    06 Feb 2024   •   01:00

Cei șapte administratori de fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au comunicat oficial participanților la sistem, care depășesc 8 milioane de salariați, că sumele din conturile acestora vor înregistra creșteri, prin majorarea părții din contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS) alocată sistemului cu administrare privată.

În plus, cei care vor primi efectiv pensia vor beneficia de un venit mai mare, deoarece baza de impozitare se va reduce semnificativ.

Și asta deoarece, începând cu 1 ianuarie 2024, au fost implementate două modificări semnificative în ceea ce privește regimul sistemului de pensii administrat privat din România. Este vorba despre majorarea contribuției de la 3,75% la 4,75% din salariul brut și reducerea bazei de impozitare pentru cei care ating vârsta pensionării și încasează suma din cont, scrie economica.net.

Important de subliniat este faptul că majorarea contribuției la Pilonul II nu implică o creștere a contribuției totale pentru Contribuția la Asigurările Sociale de Sănătate (CASS), deoarece cei 4,75% reprezintă o parte a contribuției totale de 20,5% pentru asigurările sociale. 

Mai clar, dacă până acum 16,75% din salariul brut mergea către pensia „de stat”, adică pilonul I, și 3,75% către Pilonul II, acum statul păstrează 15,75%, în timp ce 4,75% merg către Pilonul II. 

Toți angajații din România care aveau mai puțin de 35 de ani în 2008, când sistemul a fost lansat, au fost automat înregistrați ca participanți obligatorii în sistemul de pensii administrat privat. În plus, toți cei care se angajează pentru prima dată și au sub 35 de ani vor fi, de asemenea, înregistrați în același sistem.

În ceea ce privește schimbarea regimului fiscal pentru cei care au atins vârsta pensionării, administratorii au transmis următorul mesaj:  

„Regimul fiscal aplicabil pensiei Pilon 2 a fost modificat: dacă până la finalul anului 2023 baza de impozitare era reprezentată de întreaga sumă acumulată în contul de pensie privată, de la 1 ianuarie 2024 baza de impozitare se aplică doar asupra câștigurilor nete rezultate în urma investirii contribuțiilor, din care se deduce același plafon neimpozabil de 2.000 lei”.

×
Subiecte în articol: pilonul 2
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close