Antena 3 CNN Economic Ce se întâmplă cu preţurile din 1 iulie 2022. Ce se scumpeşte vs. ieftineşte de astăzi

Ce se întâmplă cu preţurile din 1 iulie 2022. Ce se scumpeşte vs. ieftineşte de astăzi

1 iulie 2022 vine atât cu scumpiri, cât şi cu unele ieftiniri ale produselor. De astăzi, vom da mai mulţi bani pentru concedii şi unele alimente, dar mai puţini la carburanţi.

Ce se întâmplă cu preţurile din 1 iulie 2022. Ce se scumpeşte vs. ieftineşte de astăzi
Sursa foto: pexels.com
de Georgiana Adam    |    01 Iul 2022   •   10:36

Vestea bună este că s-au ieftinit carburanţii, deşi suma este nesemnificativă. Tot de azi, avem tarife mai mici la roaming. 

De partea cealaltă, 1 iulie înseamnă bilete mai scumpe la tren, cazare mai scumpă, dar şi mai mulţi bani atunci când vom cumpăra ţigări, alcool sau produse care conțin zahăr.

Benzină şi motorină mai ieftine, din 1 iulie

Preţul carburanţilor a scăzut de la 1 iulie, pentru prima oară în ultimele şase luni. Unele benzinării au afişat deja reducerea de 50 de bani pentru litrul de carburant. 

Ieftinirea are loc după ce, noaptea trecută, ordonanţa de urgenţă care prevede această compensaţie a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Rămâne de văzut dacă măsura va fi aplicată de toate benzinăriile, pentru că nu este obligatorie.

Prețurile la pompă au scăzut în această noapte cu 50 de bani, iar șoferii au venit să alimenteze de la primele ore ale dimineții. 

Unele benzinării au afișat reducerea direct pe tabelă. De exemplu, la un peco din Capitală, prețul unui litru de benzină este 8,18 lei, iar prețul unui litru de motorină este 8,74 lei.

Potrivit Antena 3, cea mai ieftină benzină în București, la acestă oră, este 8,16 lei litrul față de 8,56 lei în data de 22 iunie, când Guvernul a anunțat măsura preţurilor la carburanți.

La motorină, cel mai ieftin litru din Capitală se vinde cu 8,72 lei, față de 9,16 lei, în data de 22 iunie.

Tarife de Roaming mai mici pentru cei care călătoresc în țările UE, din 1 iulie 

Noul regulament îmbunătăţit privind roamingul, care extinde "Roamingul la tarife naţionale" până în 2032, intră în vigoare vineri, 1 iulie 2022, a anunţat Comisia Europeană.

Călătorii din UE pot efectua apeluri, trimite mesaje text şi naviga pe internet în străinătate fără taxe suplimentare.

Potrivit unui comunicat al ANCOM, pe lângă reducerea tarifelor reglementate la nivel de gros și asigurarea accesului utilizatorilor la servicii de aceeași calitate în toate statele membre, sunt prevăzute noi obligații de informare în sarcina operatorilor, atât în ceea ce privește tarifele aplicate, cât și pentru asigurarea accesului la serviciile de urgență pentru toți utilizatorii, incluzând aici și persoanele cu dizabilități.

Noul Regulament prevede reduceri treptate ale plafoanelor tarifelor reglementate la nivel de gros, care sunt tarifele maxime pe care un operator vizitat le poate percepe de la celălalt operator în timpul roamingului, începând cu 1 iulie 2022.

De asemenea, începând cu această dată, în cazul depășirii limitelor utilizării rezonabile a unor servicii în roaming în UE/SEE, vor scădea și suprataxele care pot fi aplicate consumului ulterior, astfel că până la sfârșitul anului 2022 se aplică următoarele valori:

- suprataxa pentru date - 2 Euro/GB, fără TVA;

- suprataxa pentru apelurile primite - 0,55 eurocenţi/minut, fără TVA;

- suprataxa pentru apelurile efectuate – 2,2 eurocenți/minut, fără TVA;

- suprataxa pentru SMS-urile trimise - 0,4 eurocenți/SMS, fără TVA.

Suprataxele se vor aplica la depășirea volumului de consum rezonabil.

Pentru a ușura estimarea volumului de date pe care utilizatorii le pot consuma în roaming în UE/SEE fără suprataxă, ANCOM a dezvoltat o aplicație de tip widget, ce va fi actualizată cu noile tarife începând cu 1 iulie 2022.

Preţul unui bilet de tren, mai scump cu 20% de la 1 iulie

Tot de astăzi, încep şi scumpirile. Preţul unui bilet de tren este cu 20% mai mare de vineri, 1 iulie.

Spre exemplu, pentru o călătorie Bucureşti-Braşov, plăteam înainte 44 de lei. După această scumpire, vom plăti 54 lei, cu 10 lei mai mult. 

O altă destinaţie favorită pentru români: Bucureşti-Constanţa. Dacă înainte plăteam 55 lei pe bilet, acum vom plăti 67, cu 12 lei mai mult. 

Această scumpire are loc din cauza creşterii diferitelor materiale cu pondere mare în activitatea de transport feroviar: combustibil, piese de schimb şi electricitate. 

Totodată, CFR va continua să acorde reduceri pentru cumpărarea biletelor online, direct de pe site sau din aplicaţia mobilă, pentru călătoria dus-întors şi pentru cumpărarea cu anticipaţie de peste 10 zile.

Se scumpesc concediile

TVA-ul va crește de la 5% la 9% pentru serviciile de restaurant şi catering, dar și pentru serviciile de cazare în cadrul regimului hotelier. 

Industria ospitalității va fi din nou afectată de la 1 iulie 2022. În prima zi a lunii iulie, accizele se vor majora și, de asemenea se va anula și o seria de facilități la TVA. 

În acest fel, vor fi mai scumpe cazarea și masa la restaurant, dar și băuturile alcoolice, precum si cele care conțin zahăr.

Bani mai mulţi pentru zahăr, tutun şi alcool

Totodată, TVA-ul va crește de la 9 la 19% pentru produsele care conțin zahăr.  

Important de subliniat este faptul că această creștere a taxelor și accizelor se va aplica de la 1 iulie, și nu de anul viitor. 

Accizele la alcool se majorează cu 20%, iar accizele la țigarete se modifică cu o creștere lineară de 31 de lei pe an. 

Accizele la tutun astfel majorate vor intra în vigoare de la 1 iulie 2022, având acordul industriei în acest sens si ținând cont de faptul că, în anul 2022, nu s-a operat nicio majorare a acestor accize.

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close