Antena 3 CNN Economic Românii se întorc fără bani din concedii, sau chiar cu datorii | Psiholog: "E nevoie de o gândire proactivă și de a urma acele formule vechi"

Românii se întorc fără bani din concedii, sau chiar cu datorii | Psiholog: "E nevoie de o gândire proactivă și de a urma acele formule vechi"

Întoarcerea din concediu e o adevărată dramă pentru mulţi dintre români. Odată reveniţi acasă, nu ştiu pe unde să mai scoată cămaşa copleşiţi de cheltuieli, iar asta pentru că o vacanţă pe an în cele mai multe cazuri reprezintă un mare efort economic.

Românii se întorc fără bani din concedii, sau chiar cu datorii | Psiholog: "E nevoie de o gândire proactivă și de a urma acele formule vechi"
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    07 Sep 2023   •   09:04

Un reporter Antena 3 CNN i-a întrebat pe oameni dacă au mai rămas cu bani după concediu.

"În general, nu! După cum bine ştiţi, românii îşi programează aceste sume pentru vacanţă şi evident că se aşteaptă din nou salariul."

"Am rămas cu bani foarte puţini. Preţurile actuale, toate cheltuielile care sunt, salariile care sunt şi asta este viaţa."

"Anul ăsta absolut deloc. Suntem chiar aproape pe minus am putea spune. Nu sunt bani!"

"Nu cred că rămâne nimeni cu bani după concediul de odihnă, chiar intrăm în datorii unii."

"Nu, am rămas cu datorii! A fost un concediu mai aparte.", spun românii.

Psihologul Mirela Zivari a explicat, la Antena 3 CNN, cum putem gestiona situațiile în care rămânem fără bani imediat după vacanță.

"Ne dăm seama că avem nevoie de educație financiară. Omul este construit pe principiul plăcerii și își dorește să își satisfacă foarte multe nevoi din această zonă, în care nevoia de status, nevoia de relaxare primează. Ei ajuns la situația în care să nu mai aibă bani la întoarcerea din vacanță.

E nevoie de o gândire proactivă și de a urma acele formule vechi: să-ți faci sanie vara și căruță iarna. Sau să înțeleagă că vacanța nu este o obligativitate în a se face pe cheltuială mare. Oamenii se pot relaxa și altfel. Iar atunci când decizi să mergi într-o vacanță trebuie să ai deja banii strânși înainte. Strângi în fiecare lună 10% din venituri, le pui deoparte, și în felul acesta vacanța nu se va asocia cu o dificultate financiară ci va fi o bucurie.", spune psihologul. 

×
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close