Antena 3 CNN Economic Românii care îşi pot primi banii înapoi de la pensii, prin Fisc. Cotizaţiile vor fi actualizate cu rata inflației

Românii care îşi pot primi banii înapoi de la pensii, prin Fisc. Cotizaţiile vor fi actualizate cu rata inflației

Românii ajunşi la vârsta de pensionare şi-ar putea primi înapoi banii plătiţi la pensii, în anumite situaţii, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere la Senat.

Românii care îşi pot primi banii înapoi de la pensii, prin Fisc. Cotizaţiile vor fi actualizate cu rata inflației
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    18 Mar 2023   •   15:53

Este vorba despre cei care au ajuns la vârsta de pensionare, au plătit bani la pensie de-a lungul timpului, dar nu îndeplinesc stagiul minim de cotizare. 

De asemenea, banii plătiți pentru pensie vor putea fi restituiți și în situația decesului unui asigurat înainte de împlinirea vârstei de pensionare, caz în care sumele vor putea fi transferate către urmașii săi legali, după cum apare într-un proiect de lege aflat în dezbatere la Senat.

Concret, proiectul legislativ vizează "restituirea contribuţiilor de asigurări sociale în cazul nevalorificării plăţii acestora datorită neîndeplinirii vocaţiei la plata pensiei".

Astfel, se propune ca valoarea contribuțiilor individuale de asigurări sociale plătite de asigurații sistemului public de pensii să poată fi restituită în următoarele situații:

Citeşte şiCe pensie primește un român la bătrâneţe, dacă nu a muncit nicio zi. Statul îţi dă nişte bani

- când, la împlinirea vârstei standard de pensionare, asiguratul care solicită înscrierea pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă nu îndeplinește condiția privind stagiul minim de cotizare;

- în cazul decesului asiguratului înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.

Potrivit Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. 

Pe de altă parte, vârsta standard de pensionare este, în cazul bărbaților, de 65 de ani, în timp ce, în cazul femeilor, vârsta standard de pensionare este, de principiu, de 63 de ani, dar ea va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030.

Banii restituiţi românilor vor fi actualizaţi cu rata inflației

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) este cea care se va ocupa de calculul contribuţiilor de asigurări achitate de români în timpul muncii.

Este important de spus că, potrivit proiectului aflat la Senat, suma de bani ce va trebui restituită românilor va fi actualizată cu rata inflației.

Banii vor fi restituiţi prin agențiile județene ale Fiscului. 

"Procedura restituirii contribuțiilor obligatorii de asigurări sociale către persoanele obligate la plata acestora prin efectul legii este practicată și în situațiile în care cetățeni ai statului român au lucrat pe teritoriul altor state și care, la momentul solicitării pensiei cuvenite pentru perioada de cotizare la bugetele statelor respective, au constatat neîndeplinirea condițiilor legale pentru plata pensiei și au restituit sumele încasate drept contribuții (vezi Israel, Austria, Franța, Grecia etc.)", spun inițiatorii măsurii.

Pentru a se putea aplica acest proiect de lege el trebuie să fie adoptat de Parlament, promulgat de președintele Klaus Iohannis şi publicat în Monitorul Oficial.

Vezi şiCât costă să cumperi trei ani de vechime la pensie, de la 1 ianuarie 2023

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare.

Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

Aşadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.

Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român.

Vechimea în muncă este unul dintre cei mai importanți factori atunci când vorbim de pensie. Vestea bună este că de acum o puteti verifica şi online.

Aşadar, pentru a afla ce vechime aveți, trebuie înainte de toate să aveți un cont online pe site-ul Casei Naționale de Pensii.

Pentru a vi-l crea, trebuie să completați un formular cu datele personale: nume, prenume, CNP, adresa de e-mail, de domiciliu, actul de identitate.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close