Antena 3 CNN Economic Românii, sufocaţi de scumpirile fără precedent | FMI avertizează că vor fi revolte sociale din cauza inflaţiei

Românii, sufocaţi de scumpirile fără precedent | FMI avertizează că vor fi revolte sociale din cauza inflaţiei

FMI avertizează că oamenii vor ieşi în stradă, din cauza celor mai mari scumpiri din ultimii 20 de ani. "Da, pot fi revolte, dar nu controlate. Disperarea poate duce la lucruri grave", a spus Vasile Marica, lider de sindicat Sed Lex, în exclusivitate la Antena 3.

Românii, sufocaţi de scumpirile fără precedent | FMI avertizează că vor fi revolte sociale din cauza inflaţiei
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Iulia Gorgorin    |    12 Oct 2022   •   18:15

Românii nu mai fac faţă scumpirilor, despre care se spune că sunt cele mai mari din ultimii 20 de ani, iar tot mai mulţi oameni se simt neputincioşi, dar şi furioşi din cauza preţurilor la facturile uriaşe.

Gazele naturale s-au scumpit peste 70 la sută în ultimul an, iar energia electrică cu aproae 25 de sută, arată cifrele INS.

De asemenea pentru zahăr, ulei şi cartofi plătim cu jumătate mai mult faţă de anul trecut. În aceste condiţii, inflaţia în luna septembrie a a juns la 15,9%.

Când vine vorba de rata inflaţie la finalul anului, FMI avertizează că, la sfârşitul acestui an, preţurile din România vor avea o creştere de 14,7%, urmând ca la sfârșitul anului viitor să se reducă la jumătate, până la 7,7%.

Rata inflației în România a ajuns la 15.9 %, fiind cu 0,6 % mai mare ca cea din luna august. 

Liderul de sindicat Sed Lex, Vasile Marica, a intervenit în direct prin telefon în cadrul emisiunii "Decisiv", unde a vorbit despre avertismentul dat de Fondul Montetar Internaţional, care spune că în curând vor avea loc revolte sociale dacă aceste scumpiri nu se vor domoli.

Vasile Marica, preşedinte Sed Lex: "Da, pot fi revolte, dar nu controlate"

 "Am atras atenţia acum un an, la dumneavoastră în emisiune, că vor apărea revolte necontrolate, cu oameni care ies în stradă disperaţi, ceea ce va duce la schimbări majore şi în politica românească.  

Deci eu cred că scăderea puterii de cumpărare a unui om cu un salariu mediu, cu aproape 40%, deoarece alimentele de bază s-au scumpit între 45-50 %, nu spun despre energie aici, că nu putem trăi fără ea. Să zicem că ar micşora şi la energie, ulei, zahăr, pâine, dar copiii cer oricum de mâncare.

Disperarea poate duce la lucruri grave, iar dacă cumva dinspre Europa vine o zonă de naţionalism, de revolte, România se va alia, că aşa a făcut întotdeauna şi va mătura tot ce este în cale. De obicei, revoltele la noi se termină rău, nu se termină cu lucruri pozitive", a declarat Vasile Marica, în exclusivitate la Antena 3.

Ce alimente s-au scumpit cel mai mult în ultimul an

Zahăr 49,99%
Ulei alimentar 46,98%
Cartofi 42,83%
Făină 34,59%
Mălai 31,33%
Brânză de vaca 26,94%

Ce produse nealimentare și servicii s-au scumpit cel mai mult în ultimul an

Gaze naturale 70,64%
Transpor aerian 34,27%
Combustibili 28,85%
Energie electrică 24,98%
Energie termică 22,98%
Apă, canal, salubritate  22,05%
CFR 20,92%
Servicii poştale 16%

Sursa: INS

×
Subiecte în articol: romani scumpiri Vasile Marica
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close