Antena 3 CNN Economic Cele șase categorii de români care vor primi pensii mai mici, în urma deciziei de azi a Senatului

Cele șase categorii de români care vor primi pensii mai mici, în urma deciziei de azi a Senatului

Proiectul de lege inițiat de Guvern pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu a fost adoptat miercuri, cu 79 de voturi ''pentru'' și 37 ''împotrivă'. Sunt vizate șase categorii de pensionari.

Cele șase categorii de români care vor primi pensii mai mici, în urma deciziei de azi a Senatului
Sursa foto: Profimedia Images
de Laura Dinu    |    29 Mar 2023   •   13:31

În expunerea de motive, Guvernul arată că, în prezent, prin actele normative care reglementează pensiile de serviciu "s-a creat un regim special de pensionare pentru anumite categorii socio-profesionale, derogatoriu de la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, de natură să creeze avantaje în favoarea acestora, în unele cazuri fără o justificare obiectivă şi rezonabilă, încălcându-se principiul egalităţii de tratament între asiguraţii sistemului public de pensii".

Citește și: Proiectul de lege privind pensiile speciale, votat în Senat. Care sunt modificările din lege care merg mai departe în Parlament
 
Potrivit documentului, "conform jalonului 215, până la sfârşitul trimestrului IV 2022 trebuie întreprinse demersurile necesare pentru intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale. Astfel, se face referire la o serie de categorii de indemnizaţii/pensii reglementate prin acte normative individuale cu caracter special, aplicabil pentru şase categorii: corpul diplomatic şi consular, funcţionarii publici parlamentari, personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, procurori şi judecători, personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, personalul Curţii de Conturi", scrie Agerpres.
 
Printre amendamentele propuse de senatori PNL şi PSD şi admise la comisii figurează eliminarea textului prin care magistraţii din CSM beneficiau de pensie de serviciu după un singur mandat, aplicarea unui impozit de 15% pentru partea de necontributivitate a pensiilor de serviciu, opţiunea pentru o singură pensie de serviciu, eliminarea a cinci sporuri din pensiile de serviciu ale militarilor, indexarea pensiilor de serviciu cu rata medie anuală a inflaţiei.

×
Subiecte în articol: pensii speciale
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close