Antena 3 CNN Economic Soluţii moderne pentru fermierii români. Ce tratamente sunt indicate pentru producţiile de cereale care aduc profit

Soluţii moderne pentru fermierii români. Ce tratamente sunt indicate pentru producţiile de cereale care aduc profit

Cultura cerealelor păioase ocupă un loc important în ansamblul culturilor agricole autohtone: i se alocă anual 2,5 milioane de hectare. Importanţa unor culturi sănătoase şi suficient de productive pentru a genera profit nu mai trebuie argumentată.

Soluţii moderne pentru fermierii români. Ce tratamente sunt indicate pentru producţiile de cereale care aduc profit
de Georgiana Adam    |    01 Feb 2021   •   20:50

În calea sănătăţii culturilor şi a profitului fermierilor stau însă inamici pe care natura i-a creat de milioane de ani şi pe care abia în epoca recentă agricultorii, cu sprijinul oamenilor de ştiinţă, au început să-i combată eficient.

Problemele cele mai frecvente în cazul culturilor de grâu şi orz sunt buruienile şi bolile. Fermierii invocă des turiţa, rapiţa, muştarul sălbatic sau macul, când vine vorba despre plantele care sufocă firul de grâu. Bolile comune sunt făinarea, septorioza şi rugina. 

Ionuţ Olteanu, fermier, spune că societatea sa a recurs recent la un produs cu două substanţe active de la BASF.

"L-am testat în urmă cu doi ani iar anul trecut l-am folosit pe suprafeţe destul de întinse. Substanţele active se potenţează reciproc. Prima este cea mai bună substanţă anti-făinare: metrafenona. Cealaltă substanţă rezolvă foarte bine problema ruginelor şi a septoriozei. Strobilurina din acest produs este cea mai bună de pe piaţă", precizează Olteanu. 

Silviu Roşca, reprezentant al companiei de produse pentru protecţia plantelor, confirmă că Ionuţ Olteanu a făcut o alegere bună în ceea ce priveşte combaterea bolilor la cereale.

Silviu Roşca: Pentru o erbicidare eficientă, recomand soluţie cu tritosulfuron şi florasulam

"În primul tratament fermierii utilizează, de regulă, un erbicid împreună cu un fungicid. Recomandarea mea este să utilizeze şi un regulator de creştere pentru că, aşa cum am văzut, fermierii au probleme cu căderea plantelor de cereale.

Pe lângă buruienile cu frunză lată cu care se confruntă şi pe lângă bolile care apar în primul tratament - făinarea, ruginile specifice pentru România - fermierii se înfruntă şi temperaturi foarte scăzute, de 5 - 6 grade la momentul aplicării.

Sunt ploi care îi pot surprinde pe fermieri când aplică tratamentul. Şi atunci fermierii au nevoie de produse erbicide şi fungicide care să aibă eficacitate la aceste temperaturi foarte joase, deoarece premisele pentru o producţie bună, de 5,7 tone la hectar, sunt întrunite dacă grâul şi orzul au un start foarte bun primăvara devreme.

Pentru erbicidare, recomandăm o soluţie ce conţine 2 substanţe active: tritosulfuron şi florasulam împreună cu un adjuvant pentru ameliorarea eficacităţii împotriva buruienilor cu frunză lată. Combate peste 80 de specii de buruieni. Dacă apar ploi la o oră de la aplicare, produsul este deja în plante şi eficacitatea este foarte bună, produsul fiind absorbit.

Silviu Roşca: Pentru combaterea bolilor cerealelor, metrafenonă şi piraclostrobin

Pe partea de boli sunt două substanţe active pe care le recomandăm în primul tratament. Metrafenona este specifică în cazul combaterii făinării care apare foarte frecvent în primul tratament primăvara devreme.

Piraclostrobin: cea mai bună strobilurină sintetizată din lume, după cum confirmă multe institute independente, combate ruginile în mod eficient.

În ceea ce priveşte regulatorul de creştere, recomand produse cu două substanţe active: mepiquat clorură şi prohexadion calciu", a spus Silviu Roşca în cadrul misiunii Agricool.

×
Subiecte în articol: Agricool culturi de cereale păioase BASF
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close