Antena 3 CNN Economic Ţeapă cu facturi la energie. La ce trebuie să fie atenţi românii

Ţeapă cu facturi la energie. La ce trebuie să fie atenţi românii

Adriana Drăghici
2 minute de citit Publicat la 13:01 20 Iun 2023 Modificat la 18:55 20 Iun 2023

Este vorba despre o tentativă de fraudă în numele Transelectrica.

Românii au primit SMS-uri cu link-uri pentru facturi false care ar fi fost emise de compania de stat, astfel că hackerii au putut fura datele celor care accesau link-urile respective. 

"Echipa DNSC vă supune atenției un nou val de atacuri de tip phishing / scam propagate prin intermediul SMS-urilor către utilizatori din România. (...) atacurile folosesc scenariul deconectării serviciilor pentru neplată, așa cum se poate observa din imaginile atașate.

- Odată ce potențiala victimă accesează link-ul din curiozitate este redirecționată către un  site de phishing cere și colectează date sensibile (personale și de card), acestea ajungând în posesia atacatorilor.

- Deși conține elemente de identitate vizuală corespondente Transelectrica, este evident că nu ne aflăm pe un canal de comunicare oficial pentru respectiva companie, dacă citim numele de domeniu al site-ului pe care suntem trimiși (ithmeony[.]space)!

- Textul mesajului este unul care nu respectă în totalitate rigorile limbii române, semn că ar fi fost tradus automat din altă limbă, fără a fi adaptat.

- Verificați mereu sursa mesajelor, înainte de a face o acțiune care v-ar putea pune în pericol datele 

- Atunci când nu sunteți siguri că ar fi trebuit să primiți un mesaj, verificați transmiterea lui de către expeditor pe canalele de comunicare alternative

- Evitați accesarea de link-uri din astfel de surse necunoscute sau dubioase și verificați-le cu o soluție de securitate, atunci când aveți dubii 

- Nu furnizați date personale, date de autentificare sau date financiare la cerere, în urma accesării unor astfel de link-uri.

- Dacă ați furnizat din neatenție date de card, este important să anunțați imediat banca. Dacă vi s-au furat bani din cont, depuneți o plângere la Poliție (online sau la cea mai apropiată secție) 

Accesați sigurantaonline.ro și vă puteți antrena pentru a detecta și evita astfel de tentative de fraudă! 

SigurantaOnline este o campanie de conștientizare dedicată evitării fraudelor de pe internet, derulată de DNSC, Poliția Română și Asociația Română a Băncilor (ARB), alături de parteneri importanți din sectorul privat IT&C: https://quiz.sigurantaonline.ro", este mesajul transmis de Directoratul Național de Securitate Cibernetică - DNSC, pe pagina de Facebook.

×
x close