Antena 3 CNN Economic Urmează o criză a materiilor prime rare. China controlează 90% din producţie

Urmează o criză a materiilor prime rare. China controlează 90% din producţie

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 19:08 19 Iun 2024 Modificat la 19:08 19 Iun 2024
deseuri metale rare
Doar 1% din materialele rare sunt reciclate din deșeurile de echipamente electrice și electronice / Foto: Captura video Antena 3 CNN

Urmează o criză și mai mare a resurselor la nivel mondial, avertizează specialiştii. Vor fi blocaje şi scumpiri masive în anii următori, pentru că doar 1% din materialele rare sunt reciclate din deșeurile de echipamente electrice și electronice. Până în 2040, se estimează că vom avea nevoie de până la șapte ori mai multe materii prime decât folosim astăzi.

În 2021, au fost extrase 280.000 de tone de materii prime rare, de aproximativ 32 de ori mai mult decât la mijlocul anilor 1950. Foarte multe dintre echipamentele electrice și electronice pe care le folosim conțin materiale precum aur, argint, paladiu, indiu, rodiu sau litiu, care sunt acum din ce în ce mai greu de găsit pentru a fi exploatate.

"Criza materiilor prime rare ne va costa pe toți. Folosim cu toții din ce în ce mai multe echipamente electrice, care aduc o presiune pe lanțul de producție, pe lanțul de furnizare a materii prime și pe lanțul de extracție a acestor materii prime.", spune Cristian Pocol, director Respo DEEE.

Deşeurile electronice au o rată de creştere mai mare decât deşeurile municipale 

Doar 60% din cele 4 milioane de tone metrice de aluminiu și 2 milioane de tone metrice de cupru prezente în deșeurile electronice generate în 2022 au fost reciclate. Restul au ajuns în natură sau la groapa de gunoi.

Rata de creştere a deşeurilor electronice este cam de 10 ori mai mare decât deşeurile municipale.
Suntem înconjuraţi tot mai mult de astfel de echipamente şi până ajung la finalul vieţii devin deşeuri.  Multe dintre ele nu sunt colectate, în special cele de mici dimensiuni, care ajung în gropile de gunoi., atrage atenţia şi Marius Costache - director la o fabrică de reciclare.

Recomandările specialiștilor sunt de creștere a ratei de reciclare a metalelor rare la 10%, iar acest lucru nu se poate face decât prin creșterea cotei de

și a inovațiilor tehnologice care să faciliteze recuperarea lor.

"Dacă vorbim de metale rare de care avem nevoie pentru turbine, panouri fotovoltaice, la ora aceasta în China sunt cam 90% din rezervele existente şi este o presiune pe aceste resurse.", spune  şi Dragoș Călugaru, Directorul General Ecotic.

Diverse funcții speciale ale echipamentului electric și electronic, de la ecranul tactile și până la durata de viață a unei baterii pentru diverse echipamente portabile, sunt obținute cu ajutorul acestor metale rare care sunt descoperite. Putem să ne uităm în tabelul Mendeleev să vedem că avem elemente cu totul noi, obținute doar pentru construcția acestor echipamente.

Estimările din prezent arată că în 2030, vom genera peste 80 de milioane de tone de deşeuri electrice şi electronice, deși inițial prognoza era de 70 de milioane de tone.

 
×
x close