Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Agricool Un fermier român vinde legumele bio cu 60% mai ieftin decât în magazine. "Ele cresc într-un pământ care nu a văzut de vreo 30 de ani chimicale"

Un fermier român vinde legumele bio cu 60% mai ieftin decât în magazine. "Ele cresc într-un pământ care nu a văzut de vreo 30 de ani chimicale"

Agri-povestea de succes de astăzi este despre fermierul Ioan Jivu şi coşul lui cu legume bio. Cu el hrăneşte 100 de familii. 

Un fermier român vinde legumele bio cu 60% mai ieftin decât în magazine. "Ele cresc într-un pământ care nu a văzut de vreo 30 de ani chimicale"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    05 Aug 2023   •   10:50

Mica afacere a timişoreanului a împlinit 13 ani, iar marfa vândută este cu 60% mai ieftină decât alimentele bio de pe rafturile din marile magazine. 

În gospodăria lui Ioan Jivu, de la Belinţ, s-a făcut legumicultură dintotdeauna. Mai întâi pe suprafeţe mici, pentru consumul propriu. 

O vizită în Franta şi în Japonia, de unde s-a întors cu o sumedenie de seminţe, dar şi informaţii preţioase, avea să schimbe totul.

"Anul acesta am 16 ani de când am început acest program de parteneriat între mine ca producător de legume certificate bio și familii din Timișoara, Lugoj care vin și de la Făget și iau săptămânal coşul", spune Ioan Jivu, producător de legume certificate bio.

Cu legume bio umple săptămânal coşurile celor care vor să mănânce sănătos. Iar preţurile sunt mult mai mici decât cele din magazine. 

Toate tratamentele se fac numai cu substanţe organice, ca pe vremea bunicilor.

"Săptămânal aceste roşii primesc 1-1,5 litri amestec de găinaţ cu apă, în proporție de 15-20% găinaț și restul apă. Vor fi și stropite din când în când cu lapte.

Ele cresc într-un pământ care nu a văzut de vreo 30 de ani chimicale, au îngrășământul natural și e normal să crească sănătos", precizează Ioan Jivu.

Răsadurile şi le face singur, din seminţele adunate an de an de la legumele pe care le cultivă. 

Vinetele, de exemplu, sunt din soiul adus în urmă cu 16 ani din Japonia.

"Este un soi de vinete Light, mai dulci și care au și semințe mai puţine și să ştiţi că e foarte căutată", explică Ioan Jivu, producător de legume certificate bio.

×
Subiecte în articol: Agricool legume bio Ioan Jivu Timișoara
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close