Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Agricool Grădina cu plante de leac de la Avrămeşti, o cultură românească 100% naturală

Grădina cu plante de leac de la Avrămeşti, o cultură românească 100% naturală

Plantele de leac de la Avrămeşti, din judeţul Harghita, sunt faimoase în toată ţara pentru că nu sunt deloc fertilizate chimic.

de Georgiana Adam    |    25 Iul 2023   •   13:45

Pe un hectar de teren, Csiki Emese cultivă isop, sunătoare, echinaceea şi mentă sălbatică, iar ceaiurilor ei li s-a dus vestea în tot ţinutul. Plantele au primit atestat bio, nefiind fertilizate cu nimic chimic.

„Noi preparăm ceai miraculos secuiesc. Avem mai mult de 100 de diferite plante medicinale în grădină”, a declarat Csiki Emese la emisiunea Agricool, de la Antena 3 CNN.

Csiki Emese a locuit până acum câţiva ani la Miercurea Ciuc. După o viaţă petrecută la oraş, a decis să îşi schimbe profesia şi stilul de viaţă. În preyent se dedică pasiunii sale, plantele medicinale şi aromatice. Şi-a cumpărat un hectar de teren în comuna Avrămeşti pe care cultivă acum 100 de specii de plante.

Este o grădină ecologică. Familia mea s-a mutat aici, la Avrămeşti, în 2006. Ne-am apucat să producem plante medicinale pe care le uscăm noi şi pe care le împachetăm în ceaiuri şi condimente. Folosim reţetele noastre tradiţionale din secuime şi din familie. Ne-am decis să nu ne mai întoarecm la oraş.

Vestea grădinii tămăduitoare s-a răspândit repede şi ograda s-a transformat în loc de pelerinaj. Vara, grădina este plină de vizitatori care sunt dornici să cumpere plantele şi ceaiurile.

Clienţii sunt foarte mulţumiţi de spaţiul creat de Csiki Emese.

„Ne dă energie, chef, culorile, mirosurile, fiecare plantă ne ameţeste, ca în vis.”, spune o vizitatoare.

Citeşte şi: Cea mai bună socată: Rețeta preparată de mătușa Dorina de la Luieriu

Cu multă muncă şi perseverenţa, Csiki Emese a reuţit să vântă suficiente plante încât să îşi renoveze casa veche de 300 de ani şi să îşi construiască un uscător special pentru ierburile tămăduitoare.

Printre plantele utilizate pentru ceaiuri se numără coacăzele negre, levănţica şi floarea de gălbenele.

Plantele îngrijite atent de Csiki Emese sunt certificate bio, iar produsele ajung în numeroase magazine din ţară şi străinătate.

„Pentru un extra venit, am decis să deschidem porţile şi pentru turişti, deoarece există un interes foarte mare. Pentru a vinde produsele noastre folosim magazinele tradiţionale din România şi alte ţări, precum Ungaria sau Canada”, a spus Csiki Emese.

Cele mai bine vândute produse sunt ceaiurile asortate, precum ceaiul de vitalitate sau ceaiul miraculos.

×
Subiecte în articol: plante vindecatoare Harghita bio Agricool
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close