Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Agricool Succesul fermierilor români, cu soiurile de ceapă semănate fără arpagic. Seminţele sunt româneşti: "Producţiile sunt foarte bune"

Succesul fermierilor români, cu soiurile de ceapă semănate fără arpagic. Seminţele sunt româneşti: "Producţiile sunt foarte bune"

Două soiuri de ceapă obținute la Stațiunea de Cercetare de la Buzău se bucură de un succes enorm printre fermieri.

de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Mar 2024   •   18:45

În câteva săptămâni au fost vândute toate semințele obținute în ultimii trei ani. Cele două soiuri de ceapă de Buzău sunt căutate pentru că ele se seamănă direct în pământ, fără a fi nevoie de arpagic, iar în toamnă recoltele sunt foarte bune pentru cultivatori.

Ceapa albă de Buzău a fost cea mai cerută specie la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău. Soiurile de ceapă cu semănare directă sunt în portofoliul stațiunii de mai mulți ani, însă acum legumicultorii o caută pentru că se produce mai repede și se păstrează foarte bine peste iarnă.

"O cantitate de 6 kg de sămânță de ceapă la hectar. La ceapa albă se seamănă într-un teren pregătit din toamnă în primăvară, în ferestrele iernii. Este un soi care se obține foarte ușor. Eliminăm practic un an de culturi, iar producțiile obținute sunt la fel de bune. Ba, spunem noi, tindem să credem că mai bune decât cele obținute prin producere de arpagic. Această ceapă a fost omologată și este pe piață încă din anul 1977. Are un potențial de producție de 50-60 tone la hectar, în condiții optime, ajungând chiar la 80 tone la hectar", spune Floarea Burnichi – director științific SCDL Buzău.

Succesul fermierilor cu soiurile de ceapă care se pot semăna fără arpagic

Comenzile sunt atât de mari încât cercetători au epuizat toată cantitatea de semințe adunată în ultimii trei ani. Atât pentru soiul de ceapă albă de Buzău, cât și pentru cel rubiniu.

"Noi am vândut o cantitate cât pentru 100 de hectare de înființat. Din păcate, stocurile sunt pe final și cerințe tot vin. Chiar avem o solicitare pentru 210kg", spune Aurica Răican - șef serviciu marketing SCDL Buzău.

"În acest moment toată sămânța noastră este contractat, este solicitată. Deja am rezervat persoanelor care au solicitat-o și este contractat. Este un soi rezistent la boli și dăunători. Este un soi care rezistă foarte bine peste iarnă", spune şi Maria Gabriela Pîrvu – cercetător.

Pliculețul de 10g cu ceapă albă de Buzău se vinde cu 5 lei, iar kilogramul cu 400 lei. La soiul rubiniu prețul urcă la 550 lei kilogramul.

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close