Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Exces de putere Milioane de vaccinuri COVID vin în România. Maria Grapini: "Pfizer are pretenţia să i se plătească toată cota comandată"

Milioane de vaccinuri COVID vin în România. Maria Grapini: "Pfizer are pretenţia să i se plătească toată cota comandată"

Pfizer a acceptat să prelungească contractul cu Uniunea Europeană pentru vaccinul COVID-19 din 2023 până în 2026. "Pfizer spune că produce mai puţin, dar are pretenţia să i se plătească toată cota comandată", a explicat europarlamentarul Maria Grapini, vineri, la Antena 3 CNN.

Milioane de vaccinuri COVID vin în România. Maria Grapini: "Pfizer are pretenţia să i se plătească toată cota comandată"
Sursa foto: getty images | kuniharu wakabayashi
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Mar 2023   •   22:58

Producătorul de medicamente s-a oferit să reducă numărul de doze furnizate cu 40% și să amâne livrarea acestora, a adăugat raportul.

Pfizer cere plata pentru dozele comandate care nu vor fi niciodată fabricate.

"Am obținut o reducere semnificativă a dozelor, o prelungire a contractului mult peste 2023 și securitatea aprovizionării în cazul în care sunt necesare mai multe doze", a declarat comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides, într-o declarație.

"Dacă vrem să modificăm livrările de vaccinuri, avem nevoie de un acord", a adăugat Kyriakides.

Citiţi şi: Rapelurile vaccinurilor anti-COVID sunt utile, dar efectul durează puţin, arată cel mai recent studiu

Noii termeni au fost prezentați miniștrilor sănătății din statele membre.

Assen Medzhidiev, ministrul interimar al sănătății din Bulgaria, a declarat că țara sa, alături de Polonia, Ungaria și Lituania, s-a opus acordului propus privind surplusul de vaccinuri. Assen Medzhidiev a adăugat că, în opinia sa, nici alți membri ai UE nu vor susține acordul propus în forma sa actuală.

"Problema e că Pfizer spune că produce mai puţin, dar are pretenţia să i se plătească toată cota comandată", a explicat europarlamentarul Maria Grapini, vineri seară, la Antena 3 CNN.

"Achiziţiile publice, unitare, la nivelul Uniunii Europene s-au făcut doar la nivelul contractului. Deci contractul e semnat de Comisie, dar cantităţile au fost solicitate în scris de fiecare stat membru. 

Deci responsabilitatea milioanelor de doze este a celui din România care, la vremea aceea, a comandat", a mai spus Maria Grapini, în direct, la emisiunea "Exces de putere". 

Vezi şi: Alexandru Rafila: ”Am avut o reacție după vaccinul COVID, dar nu am raportat-o!”

România a primit circa opt milioane de doze de vaccin anul trecut, dar nu a recepționat nici una din cele 19 milioane care ar trebui să fie livrate în 2023.

Vă amintim că FBI a apreciat de ceva timp că originea pandemiei este cel mai probabil un incident de laborator.

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close