Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Italia, raiul fugarilor români. Cum reușesc infractorii celebri să rămână în această țară

Italia, raiul fugarilor români. Cum reușesc infractorii celebri să rămână în această țară

O anchetă realizată de Newsweek România arată care este statutul celor care au avut și au probleme cu legea în țara noastră și sunt în alte țări. Sunt nume foarte cunoscute, persoane care au plecat în special în Italia, pentru a obține un tratament preferențial.

Italia, raiul fugarilor români. Cum reușesc infractorii celebri să rămână în această țară
Sursa foto: Poliţia Română
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Iul 2023   •   10:40

Italia a devenit destinația preferată a condamnaților români. Mulți au apelat la avocați locali și au invocat condițiile grele de detenție din România pentru a scăpa de închisoare. În plus, judecătorii din Peninsulă au respins, rând pe rând, extrădările solicitate de magistrații români, fiind, de altfel, una dintre strategiile la care au apelat condamnații din țara noastră.

Lista fugarilor stabiliți în Peninsulă începe cu fostul ministru de Finanțe, Darius Vâlcov, condamnat la 6 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență și spălare de bani. Potrivit ultimelor informații, Vâlcov locuiește acum în Milano.

Și fostul primar al orașului Slatina, Minel Prina, și-a găsit liniștea în Milano, după ce a fost condamnat la 4 ani și 6 luni pentru trafic de influență.

Un alt nume celebru de pe listă este Daniel Dragomir, fost ofițer SRI, condamnat pentru trafic de influență și spălare de bani, care acum locuiește în Formigine, provincia Modena.

Magistrații italieni au respins extrădarea și pentru baronul Ionel Arsene, după ce autoritățile române au cerut în martie să fie trimis în țară. Condamnat la 6 ani și 8 luni cu executare pentru trafic de influență, Arsene s-a stabilit în Provaglio D`Iseo, provincia Brescia.

Italienii au fost îngăduitori și cu fosta șefă DIICOT, Alina Bica. Aceasta locuiește acum în Bari. Ea a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare pentru favorizarea infractorului.

În Polonia s-a stabilit și Marian Zlotea, fost șef al Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Acesta a fost condamnat la 8 ani și 6 luni cu executare pentru luare de mită.

Magistrații din Milano au decis ca nici Mario Iorgulescu să nu fie extrădat în România, iar procurorul general italian nu a contestat decizia. Fiul șefului Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, e acuzat de omor și condamnat într-un alt dosar pentru tentativă de omor.

Și afaceristul Dragoș Săvulescu locuiește în Milano. În 2021, el a fost arestat în Grecia, unde se afla în vacanță alături de partenera sa, Angela Martini, și de mai mulți apropiați, însă, ulterior, statul elen a refuzat extrădarea cerută de România. Și fostul acționar al lui Dinamo a revenit în Italia, unde era stabilit și unde judecătorii deciseseră deja că poate executa pedeapsa în stare de libertate.

Își execută pedeapsa în închisoarea Montorio din Verona și afaceristul Sorin Strutinsky, condamnat pentru spălare de bani. El a plecat din țară cu o săptămână înainte de decizia judecătorilor.

Cornel Popa și Romeo Albu, condamnați la 11 ani și 6 luni și, respectiv, 6 ani de închisoare în dosarul fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu, s-au predat tot în Italia.

Iar ultimul de pe lista fugarilor se numără Ioan Bene, om de afaceri, a fost condamnat la 6 ani cu executare pentru dare de mită. Locuiește acum în Bari, după ce a fost încarcerat pentru un an în închisoarea Turi.

×
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close