Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN INCOME MAGAZINE "Nu vă bazați doar pe pensia de la stat!" | Avertismentul sumbru al specialiștilor pentru piața muncii

"Nu vă bazați doar pe pensia de la stat!" | Avertismentul sumbru al specialiștilor pentru piața muncii

În România, plata pensiilor este o provocare din ce în ce mai mare pentru Guvern.

de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Feb 2024   •   11:15

Toate guvernele recente au finanțat cu împrumuturi deficitul la fondul de pensii, în condițiile în care piața muncii, emigrarea, sporul natural negativ și creșterea numărului de pensionari reprezintă tot atâția factori de presiune.

Estimările arată că sistemul public de pensii ar putea intra în colaps peste 20-30 de ani iar unii spun că aceasta este o prognoză optimistă.

În aceste condiții, tinerii și chiar și persoanele mature active pe piața muncii din România și-ar face un mare bine dacă ar începe să exploreze soluții alternative la pensiile din Pilonul 1 și Pilonul 2.

Pilonul 1 este cel al pensiilor de stat, iar Pilonul 2, al banilor de pensie, administrați privat.

Din cota de 25% din salariul brut alocată asigurărilor sociale, 21,25% se duc către Pilonul 1, iar 3,75%, către Pilonul 2.

Banii din Pilonul 2 sunt investiți în titluri de stat și acțiuni bursiere. Banii din Pilonul 1 plătesc actualele generații de pensionari

Contribuțiile la ambele piloane sunt obligatorii pentru o mare parte a populației active, în funcție de anul nașterii.

Administrarea privată a banilor din Pilonul 2 a avut, anul trecut, randamente între 16,6% și peste 19% la șapte din fondurile active în piață, după cum arată datele Antena 3 CNN.

Fondurile investesc, de regulă, în titluri de stat și acțiuni la bursă.

Chiar și așa, situația nu îndeamnă la optimism pentru că banii care intră în Pilonul 1, incomparabil mai mulți, se duc pe plata celor pensionați deja.

Date esențiale pentru românii care speră să prindă pensia

Toți românii care muncesc și speră să prindă pensia și să se bucure de ea trebuie să știe câteva informații esențiale.

În România, vârsta de pensionare este de 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați, dar simpla atingere a acestor praguri de viață nu este suficientă să pentru a beneficia de pensie.

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani pentru a putea beneficia de pensie de stat.

Există opțiunea Pilonului 3, neobligatoriu.

Aici, românii investesc bani din propriul buzunar, în mod voluntar, dar nu pot duce în Pilonul 3 mai mult de 15% din veniturile brute.

Pilonul 3, creștere spectaculoasă, anul trecut

Pentru a beneficia de bani din Pilonul 3, este necesar să aveți cel puțin 90 de contribuții lunare și vârsta de minimum 60 de ani.

Anul trecut, Pilonul 3 a înregistrat un număr record de noi clienți, ajungând la 710.000 de participanți.

Suma în administrare se apropie deja de un miliard de euro. Banii pe care i-ați putea obține de aici vor fi primiți fie ca plată unică, fie pe durata a cinci ani, în tranșe egale.

Avertismentul specialiștilor este că pensiile nu trebuie asociate cu bătrânețea și că pensia de la stat, aproape sigur, nu va fi suficientă pentru un trai decent în ultima parte a vieții.

Potrivit acestora, cu cât oamenii încep mai din timp să punem bani deoparte, cu atât își vor crește șansele la o bătrânețe mai liniștită.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close