Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN A murit eleva de 17 ani rănită grav în urma prăbușirii internatului din Odorheiul Secuiesc

A murit eleva de 17 ani rănită grav în urma prăbușirii internatului din Odorheiul Secuiesc

Eleva de 17 ani rănită grav în urma prăbușirii internatului catolic din Odorheiu Secuiesc a murit, marți, la spital.

A murit eleva de 17 ani rănită grav în urma prăbușirii internatului din Odorheiul Secuiesc
Sursa foto: Facebook/ DSU
de Mia Lungu    |    09 Ian 2024   •   17:46

Tragedia de la internatul catolic din Odorheiu Secuiesc, unde patru elevi din cei 97 ai școlii internat au fost prinși sub dărâmături, în momentul în care un perete al clădirii s-a surpat și a căzut cu tot cu etaj, a avut loc pe 18 decembrie 2023.

Una dintre victime, o elevă de 17 ani rănită grav în urma incidentului, a murit astăzi, 9 ianuarie, la spital. Aceasta era internată în Secţia ATI Copii a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş.

Fata era din localitatea Albești de lângă Sighișoara.

Între timp, inspectoratul în Construcții i-a numit vinovați pe directorul de proiect, proprietarul imobilului și antreprenorul care executa lucrările, în cazul
prăbușirii căminului Liceului Tamási Áron. Autoritatea a aplicat o amendă celor implicați, iar în același timp a transmis raportul său la Parchetul care desfășoară urmărirea penală în cazul tragediei.

Guvernul maghiar a oferit instituției de învățământ un ajutor de 52.000 de euro, din care pot înlocui echipamentul tehnic al elevilor.

Guvernul României a oferit câte 8.000 de lei celor două victime care între timp au reușit să părăsească Spitalul Odorheiu Secuiesc, iar în același timp, alți 10.000 de lei au fost furnizați familiei fetiței care se afla în comă și familiei băiatului decedat.

Lanţul de greşeli criminale care a dus la prăbuşirea internatului pe copii

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş a preluat cazul prăbuşirii internatului din Târgu Mureş, fiind deschis un dosar pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală. Un întreg lanţ de greşeli a dus la tragedie.

Un adolescent care urma să-și serbeze majoratul în ziua de Crăciun a murit, iar o elevă de 17 ani a fost internată în stare gravă, după ce internatul unui liceu din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit peste ei. 

Alte două copile, de 16, respectiv 17 ani, au fost scoase în viață dintre dărâmături. 

Clădirea, construită în 1910, și închiriată de Primărie de la Biserica Romano-Catolică, urma să fie renovată anul viitor. Deocamdată, în curtea internatului aveau loc lucrări pentru racordarea la rețeaua de canalizare.

Curtea de Apel Târgu Mureş a deschis dosar penal

Martorii spun că internatul avea pereții crăpați din cauza lucrărilor de canalizare din curte. Norocul a făcut ca doar câțiva dintre cei 97 de copii cazați să fie acolo la momentul tragediei.

Patronul firmei care executa lucrările din curtea internatului dă de înțeles că nu știa că înauntru sunt cazați copii.

Mărturia exclusivă a patronului firmei care a făcut săpături în faţa internatului, unde un perete s-a prăbuşit: "Ne-am grăbit să terminăm"

Ministrul Educației, Ligia Deca, a ajuns la locul tragediei, pentru care atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Marcel Ciolacu, au cerut public să fie găsiți vinovații.

Două dosare penale, pentru ucidere din culpă, respectiv vătămare corporală din culpă, au fost deschise după prăbușirea internatului din județul Harghita.

Citește şi: Colegul de cameră al tânărului mort după prăbușirea internatului rupe tăcerea! Ce făcea David în momentul în care a fost prin sub moloz: ”Am fost ultimul cu care a vorbit!”

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close