Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Wesley Clark, fost comandant Suprem Nato, în direct la Antena 3: "Așteptăm să vedem ce vor face talibanii"

Wesley Clark, fost comandant Suprem Nato, în direct la Antena 3: "Așteptăm să vedem ce vor face talibanii"

S-a încheiat cea mai amplă operaţiune de evacuare aeriană din istorie. Ultimul soldat american a părăsit Afganistanul. Fostul Comandant Suprem Nato, Wesley Clark vorbește în exclusivitate la Antena 3 despre ce urmează să se întâmple cu cei rămași în urmă și cu noul Afganistan.

Wesley Clark, fost comandant Suprem Nato, în direct la Antena 3: "Așteptăm să vedem ce vor face talibanii"
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    31 Aug 2021   •   19:06

Militanții islamiști au sărbătorit plecarea mult așteptată cu focuri de armă și artificii.

Trupele SUA au lăsat în urmă vehicule dezafectate, și în ciuda promisiunilor președintelui Joe Biden și 100 de americani, precum și mii de cetățeni afgani. 

În total au fost evacuați din Afganistan 120.000 de oameni, cea mai amplă misiune de evacuare din istorie. 

Acum, o lume întreagă așteaptă să vadă dacă războiul s-a terminat cu adevărat.

Să nu uităm promisiunea pe care a făcut-o președintele SUA după atentatul sinugicaș de lângă aeroportul din Kabul în care și-au pierdut viața și 13 soldați americani:

”Nu vom uita. Nu vom ierta. Veți plăti!”

SUA și-a închis și abandonat ambasada de la Kabul, și a anunțat că diplomații nu vor mai reveni, cel puțin pentru moment, în Afganistan. 

A fost încheiată o înțelegere cu talibanii, care au promis că vor lăsa să plece din țară pe oricine dorește asta. 

Așa că acum, încep operațiunile diplomatice. Evacuările celor rămași în urmă se vor face cu zboruri comerciale.

Wesley Clark, fost comandant Suprem Nato sprijină decizia plecării din Afganistan, o țară ce nu a fost nciciodată unită sub un singur conducător, ci mai degrabă o adunătură de triburi. Triburi ce îl urmează, întotdeauna, pe cel mai puternic.

Așa s-a întâmplat și în cazul revenirii talibanilor la putere.

”Guvernul și armata s-au dat de partea celui mai puternic, și acum speră să supraviețuiască.”

După preluarea talibană, se așteaptă o criză umanitară de proporții. Și pentru că guvernul nou-înffințat nu are structura socială necesară, se așteaptă ca talibanii să își țină partea lor de învoială în ceea ce privește evacuările celor rămași. 

Se așteaptă un fel de troc: talibanii vor primi de la comunitatea internațională ajutorul de care au atâta nevoie, în schimbul americanilor și afganilor rămași.

”Se așteaptă ca lupta pentru resursele Afganistanului să continue. China este deja prezentă la minele de cupru din Afganistan, Iranul, Uzbekistanul, așteaptă și ele partea leului.”, a spus Wesley Clark.

”Întrebarea care se pune acum este: ce vor face talibanii? Vor ajuta ISIS, deși au precizat clar că nu vor face asta, vor reveni la ceea ce erau acum 20 de ani, uitând două decenii de democrație? Vor rade de pe fața pământului clădirile moderne, și vor închide femile în case?”, a conchis Clark.

 

×
Subiecte în articol: Afganistan evacuare talibani
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close