Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Amenzi de până la 200.000 de lei și pedeapsă cu închisoarea pentru cei care realizează clipuri video fake cu chipul unor personalități. Legea DeepFake, dezbătută în Parlament

Amenzi de până la 200.000 de lei și pedeapsă cu închisoarea pentru cei care realizează clipuri video fake cu chipul unor personalități. Legea DeepFake, dezbătută în Parlament

Parlamentarii au dezbătut azi în Camera Deputaţilor legea DeepFake. Un vot această lege se va da abia săptămâna viitoare.

de Andreea Ştefan    |    07 Feb 2024   •   19:56

Potrivit proiectului pentru legea DeepFake, oricine realizează astfel de materiale video sau audio şi nu precizează ca este vorba despre un fals, riscă amenzi uriaşe, între 10.000 şi 200.000 de lei, dar și pedeapsa cu închisoarea de până la 2 ani.

În ultimele săptămâni mai multe astfel de înşelătorii cu politicieni, jurnalişti sau şefi de instituţii au apărut în mediul online.

Mădălin Dumitru, expert în securitate cibernetică, a explicat, în direct la Antena 3 CNN, de ce este nevoie cât mai repede de o legislație în domeniul deepfake.

”Un sondaj de opinie în rândul a 1500 de lideri ai World Economic Forum a fost publicat și arată că în topul amenințărilor majore în 2024 se află atacurile cibernetice, precum și dezinformarea generată de inteligența artificială. Au început să apară primele victime, cu pierderi foarte mari.

În Hong Kong a fost folosit deepfake la o companie multinațională și au pierdut 25 de milioane de dolari. Un angajat a fost păcălit, în cadrul unei videoconferințe cu participanți falși, să facă mai multe tranzacții bancare. Riscul cel mai mare este ca internetul pe care noi îl știm în ziua de astăzi să nu mai fie cum este în prezent.

În viitor, oamenii își vor pierde încrederea în conținutul digital. Este foarte bine că există reglementare pentru companii despre cum să folosească inteligența artificială, însă trebuie reglementat și modul în care mijloacele de comunicare, precum social media, distribuie aceste informații.

Degeaba faci un film deepfake, dacă nu ai cum să îl exploatezi, unde să-l distribui. De aceea cred că este foarte important și aceste platforme să-și ia toate măsurile, să identifice aceste videouri falsificate și să nu permită distribuirea lor”, a declarat Mădălin Dumitru.

Fiind an electoral, o lege pentru pedepsirea aspră a deepfake-ului este absolut necesară, deoarece în campaniile electorale ar putea fi folosite astfel de filmulețe false.

”Dacă nu va fi strict reglementat acest domeniu, cu siguranță este foarte posibil. Chiar eu am făcut un test cu mine, cu un video pe care l-am pregătit și l-am făcut cu deepfake, și vreau să vă spun că este atât de bine făcut încât și eu aș fi crezut că sunt chiar eu, dacă nu aș fi fost foarte, foarte atent.

Deci, într-adevăr, se poate scăpa de sub control acest fenomen dacă nu este reglementat și dacă nu există măsuri reale de identificare și de o amenințare”, a mai explicat Mădălin Dumitru, expert în securitate cibernetică, la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: deepfake inchisoare
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close