Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN În cazul unui atac aerian, bucureștenii se află într-un real pericol | Situaţia buncărelor antiatomice din România

În cazul unui atac aerian, bucureștenii se află într-un real pericol | Situaţia buncărelor antiatomice din România

În cazul unui atac, bucureștenii se află într-un real pericol. Deși de-a lungul timpului existau 6 buncăre antiatomice la nivelul Capitalei, acum au rămas doar 3 și acelea dedicate Comitetelor pentru Situații de Urgență.

de Claudia Popovici    |    05 Oct 2022   •   19:46

În cazul unui război sau atac nuclear, României are 4.538 de buncăre și adăposturi.

O lista actualizată publicată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență arată că multe dintre acestea, 1.171 se află în București și pot primi 320.000 de persoane.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

În cazul unui atac, bucureștenii se află într-un real pericol. Deși de-a lungul timpului existau 6 buncăre antiatomice la nivelul Capitalei, acum au rămas doar 3 și acelea dedicate Comitetelor pentru Situații de Urgență.

O șansă ar avea cei care ajung în adăposturile de protecție civilă, dar și acolo capacitatea este limitată.

La nivelul Capitalei avem peste 1.100 de astfel de locații, dotate cu sisteme de ventilație, dar și ieșiri de urgență.

Problema este că avem o capacitate de salvare de 320.000 de persoane, în contextul în care populația Bucureștiului a ajuns în 2019 de exemplu, la 2.000.000.

Deși contextul actual ridică mari semne de întrebare, mulți dintre cetățeni nu știu exact ce ar avea de făcut în astfel de situații.

Mulţi români nu ştiu cum să reacționeze în caz de conflict armat

"În buncărul de la bloc, cel mai probabil, dacă e să fug, să mă ascund acolo. Cel mai probabil nu vin autoritățile", spune un tânăr.

"Habar n-am. Știu că sunt la blocurile astea vechi. Știu că sunt subsoluri, dar nu cred că sunt amenajate pentru așa ceva", mai spune o femeie.

"O alternativă în cazul unui război ar fi, de exemplu, un subsol al unei școli, universități", mai spune cineva. 

Pe hârtie, în București ar exista peste 4.000 de adăposturi de protecție civilă, însă multe dintre ele s-au transformat în spații de depozitare.

Doar 15% din bucureșteni ar supraviețui în cazul unui atac nuclear

În schimb, în cazul unui atac nuclear, situația ar fi mult mai tragică.

Unul dintre cele 3 buncăre antiatomice pe care le mai are Capitala se află chiar vizavi de Palatul Cotroceni, mai exact la subsolul Comitetului Municipal pentru Situații de urgență.

Al doilea se află în Sectorul 1, iar al treilea în Sectorul 4. Din informațiile noastre, ar mai exista un buncăr pentru civili, în galeria de metrou dintre Piața Romană și Universitate.

Însă autoritățile susțin că ar trebui să fim foarte rapizi în cazul în care se dă alarma, şi dacă există timpul necesar își pot lua o rezervă minimă de apă, de mâncare și, în funcție de timp, niște haine mai groase.

Pentru alarmare, autoritățile ar avea la dispoziție 454 de sirene, însă doar 330 sunt funcționale în acest moment.

Mai mult, doar 187 sunt introduse într-un sistem de alarmare și pot fi acționate de la distanță, restul fiind acționate doar de la fața locului.

Ce trebuie să conțină un rucsac de urgență

În caz de conflict, este important să avem şi un rucsac de urgenţă cu produse vitale pentru supraviețuire: apă, conserve, batoane proteice, produse de îngrijire, lanternă, baterii, un radio portabil, trusă medicală şi medicamente pentru cel puțin 15 zile, pentru cei care sunt sub tratament.

Lista completă cu adresele adăposturilor de protecție civilă din toată ţara şi coordonatele GPS la care se găsesc, latitudine şi longitudine, se află pe site-ul IGSU.

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close