Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN "Cum să faci voodoo dacă te-a enervat omul de la catedră", sfaturi revoltătoare într-o carte pentru copii apărută la o editură din România| Reacţia părinţilor

"Cum să faci voodoo dacă te-a enervat omul de la catedră", sfaturi revoltătoare într-o carte pentru copii apărută la o editură din România| Reacţia părinţilor

"Spionează-ţi profesorii pe Facebook", "Dă cu capul aici şi opreşte-te doar dacă îţi pierzi conştiinţa" sau "Cum să faci voodoo dacă te-a enervat omul de la catedra" - sunt doar câteva dintre sfaturile pe care le primesc copiii care ajung în posesia unei cărţi apărută la o editură din România - "Profu Crede că învăţ". Ce spun părinţii.

"Cum să faci voodoo dacă te-a enervat omul de la catedră", sfaturi revoltătoare într-o carte pentru copii apărută la o editură din România| Reacţia părinţilor
Sursa foto: Captură video Antena 3| Facebook
de Claudia Popovici    |    17 Aug 2022   •   18:46

Părinţii sunt revoltați pentru că nu este singurul volum cu sfaturi revoltătoare. Alte cărți îi învață pe cei mici să omită adevărul sau să-şi bată fraţii când părinţii nu sunt acasă.

"Pune cartea pe o suprafaţă tare, dă cu capul în ea şi repetă acţiunea până dispare tot stresul. Întrerupe experimentul dacă îţi pierzi cunoștința." Aşa sună instrucțiunile de destresare pentru un copil cu vârste între 6 şi opt ani, în viziunea autoarei olandeze care scrie cărți de 7 ani.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"Nu cred că așa s-ar destresa, sunt alte jucării, poți vb cu el, îi poți explica alte modalități", spune un părinte. 

În aceeași carte tradusă de o editură de la noi, micii cititori sunt provocați să facă Voodoo gândindu-se la profesorii care le-au dat note mici sau care i-au enervat.

"Exersează-ţi abilitățile de pupat în fund" sau "Spionează-ţi profesorii pe Facebook" sunt alte două sfaturi controversate care apar între coperțile volumului.

"Chiar exista așa ceva? Nu, este total greșit şi nu cred că cei mici ar trebui sa aibă acces la asemenea informaţii. Ar putea folosi astfel de instrumente pentru a face rău şi asta i-ar putea schimba percepția despre viata, ceea ce e foarte greșit", mai spune un părinte.

Volumul nu este, însă, singurul exemplu. Într-o altă carte pentru copii, "75 de sfaturi pentru a supraviețui la şcoală", cei mici află că fraţii pot fi copiii diavolului şi că trebuie loviți doar când părinţii nu sunt acasă sau că omisiunea nu este minciună.

"Pot duce la formarea unor comportamente pe care ulterior ei să le pună în aplicare", spune Mirela Zivari, psiholog.

"Asta e un caz tipic de fake news. E un umor trist. Nu toată lumea poate produce umor corect", spune Gabriela Bartic, expert în educaţie.

Editura care a publicat volumul "Profu' crede că învăț" transmite că unele librării au încadrat în mod greșit cartea la categoria educațional. Ea ar trebui să facă parte din categoria hobby şi divertisment şi ar trebui parcursă doar în cheie de amuzament. 

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close