Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Corespondent CNN: "Noi proteste la noapte, în Franţa" | Furia a 3,5 milioane de manifestanți a zguduit țara | Regele Charles şi-a amânat vizita la Paris

Corespondent CNN: "Noi proteste la noapte, în Franţa" | Furia a 3,5 milioane de manifestanți a zguduit țara | Regele Charles şi-a amânat vizita la Paris

Orașele din Franța au fost zguduite de ciocniri între protestatari și poliție în cursul nopții de joi și nici în această noapte situația nu se anunță mai calmă.

de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Mar 2023   •   18:48

Circa 3,5 milioane de oameni - potrivit sindicatelor - sau circa un milion de francezi - potrivit autorităților - s-au mobilizat, ieri, la protestele care au îmbrăcat forma marșurilor și a grevelor la nivel național.

La Bordeaux, manifestanții au dat foc primăriei.

Pe străzile din Paris au fost semnalate peste 900 de focuri aprinse de protestatari.

441 de jandarmi şi polițiști au fost răniți, iar 457 de protestatari au fost arestați în urma confruntărilor violente cu forțele de ordine.

Citește și: "Uite-l, nu e!" | Emmanuel Macron a făcut la televiziune gestul care i-a scos din minți pe protestatari

Președintele Emmanuel Macron se arată, însă, de neclintit: vrea ca nepopulara reformă a pensiilor să intre în vigoare până la finalul anului.

Pe acest fundal turbulent, Regele Charles al III-lea al Marii Britanii şi-a amânat pentru o dată neprecizată vizita în Franța, care urma să înceapă, inițial, peste două zile. 

Monarhul britanic urma să ajungă chiar la primăria din Bordeaux, care a fost incendiată.

"Ceea  ce vom vedea, probabil, şi în această seară vor fi acele proteste spontane pe care le-am văzut în Paris şi în alte orașe în fiecare noapte, de săptămâna trecută, de când guvernul şi-a asumat răspunderea pentru reforma pensiilor, ocolind Parlamentul.

Ieri a fost cea de-a doua zi de proteste masive planificate, peste care s-au suprapus grevele la nivel național. 

Marți, săptămâna viitoare, va fi o continuare a ceea ce am văzut în cursul acestei săptămâni. Oamenii sunt hotărâți să  continue cu manifestațiile şi grevele pentru că, dincolo de marșurile în sine, vorbim şi de blocaje la rafinării şi la depozitele de combustibili, iar asta ar duce la blocaje vizibile pe stradă.

Nu doar că oamenii stau la coadă la benzinării, dar vedem cum încep să se adune gunoaiele pe străzile din Paris. Sindicaliștii speră că aceste blocaje în activitate, în transporturi, în salubritate, în furnizarea bunurilor, vor determina guvernul să-i asculte.

Însă președintele Macron şi guvernul său au spus foarte clar că această reformă va merge mai departe și că nu vor renunța la ea", a relatat din Paris pentru Antena 3 CNN corespondentul CNN Melissa Bell.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close