Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Vești proaste pentru PNL. Condițiile PSD pentru a susține Guvernul Ciucă

Vești proaste pentru PNL. Condițiile PSD pentru a susține Guvernul Ciucă

PSD pune condiții ca să voteze Guvernul Ciucă. Surse social-democrate au precizat pentru Antena 3 că una dintre ele este ca Florin Cîțu să nu se regăsească în Guvern. În continuare taberele sunt împărțite în privința susținerii unui guvern minoritar.

Vești proaste pentru PNL. Condițiile PSD pentru a susține Guvernul Ciucă
Sursa foto: Agerpres
de Gabriel Dano    |    22 Oct 2021   •   18:45

Unii lideri PSD vor intrarea la guvernare, altfel să nu dea un vot cabinetului Ciucă. Deocamdată, premierul desemnat nu a avut nicio discuție cu cei de la PSD.

"Premierul desemnat Nicolae Ciucă deocamdată nu l-a contactat pe Marcel Ciolacu, președintele PSD. Cel mai probabil o va face după ce va avea o discuție mai întâi cu liderul USR, să arate cei din Partidul Național Liberal că au încercat cu cei de la USR, dar că nu s-a putut, pentru că cei de la USR nu vor să voteze un guvern minoritar fără ca USR să facă și parte dintr-o coaliție de guvernare.

Cei din PSD au deocamdată păreri împărțite cu privire la votul de susținere pentru acest guvern. Unii dintre liderii PSD, dar și mulți primari, susțin faptul că PSD ar trebui să-i asume guvernarea, să intre alături de PNL la guvernare.

Alții spun că ar trebui votat acest guvern minoritar. Și mai sunt și alții care nu preferă niciuna dintre aceste variante. O decizie în Partidul Social Democrat se va lua abia după discuția cu premierul desemnat Nicolae Ciucă", a spus reporterul Antena 3 Mădălina Mihalache, în emisiunea News Hour With CNN.

Potrivit informațiilor Antena 3, PSD a pus deja o condiție înainte de aceste discuții cu premierul desemnat Nicolae Ciucă: Florin Cîțu, președintele Partidului Național Liberal, să nu se găsească în nicio funcție ministerială.

Cele 10 măsuri pe care PSD le impune pentru a susține Guvernul Ciucă

Partidul Social Democrat (PSD) a lansat în spațiul public o listă cu 10 măsuri pe care le impune, pentru a susține Guvernul Ciucă.

Este posibil ca Guvernul Ciucă să treacă de votul din Parlament și cu ajutorul PSD, potrivit surselor, fără ca social-democrații să participe la guvernare, fără să aibă miniștri sau secretari de stat, șefi de agenții și fără să fie implicat în ramura Executivului.

Având în vedere situația extrem de gravă în care se află acum România, este posibil ca PSD să negocieze la sânge ca Guvernul Ciucă să fie învestit în Parlament cu condiția ca 10 măsuri propuse de social-democrați să fie aplicate.

Cele 10 măsuri impuse de PSD pentru susținerea Guvernului Ciucă

  1. Plafonarea prețurilor la energie - O scădere imediată a facturilor cu -43% la energie și -23% la gaze naturale, pentru o perioadă de 6 luni;
  2. Compensarea facturilor plătite de consumatorii casnici și IMM-uri la nivelul din luna decembrie a anului 2020;
  3. Subvenționarea gigacaloriei pentru consumatorii din sistemul centralizat la nivelul din luna decembrie a anului 2020;
  4. Aplicarea Legii consumatorului vulnerabil, aplicarea normelor metodologice, simplificare și debirocratizare;
  5. Creșterea alocațiilor pentru copii - cu 40,2% pentru copiii cu vârste între 2-18 ani și cu 40,5% pentru copiii între 0-2 ani și cei cu handicap;
  6. Creșterea salariului minim, treptat, cu până la 3.000 de lei pentru cei cu studii superioare și cu până la 2.740 lei pentru cei fără studii superioare, până în ianuarie 2022;
  7. Crșterea pensiilor, conform Legii 127/2019;
  8. Gestionarea pandemiei (vaccinare + testare), suplimentarea cu 1.500 de paturi ATI în decursul al 30 de zile, crșterea stocurilor de urgență și atragerea personalului medical;
  9. Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) - adoptarea sistemului de implementare;
  10.  Alocarea fondurilor la nivel local - pentru finalizarea investițiilor cu fonduri UE și pentru funcționarea autorităților locale.

×
Subiecte în articol: Nicolae Ciucă Florin Cîțu

SINTEZA ZILEI | Luni-Joi, 21:00

SUA, despre atacurile cu drone din Rusia: "Nu vom permite Ucrainei să organizeze atacuri în afara frontierelor sale"

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close