Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN "Fără ajutor există pușcărie sau cimitir" | Copiii și adolescenții dependenți de droguri, lăsați în voia sorții

"Fără ajutor există pușcărie sau cimitir" | Copiii și adolescenții dependenți de droguri, lăsați în voia sorții

Copiii și adolescenții dependenți de droguri sunt lăsați în voia sorții. România nu are nici măcar un centru specializat dedicat exclusiv minorilor, ci doar câteva secții integrate în spitale. Inclusiv cei care intră în sevraj sau trec prin episoade de agresivitate împart alt salon cu pacienți care au alte afecțiuni psihice.

de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Sep 2023   •   19:01

Specialiștii spun că nici cei care trec de faza cută nu au unde  să facă terapie, iar singurele centre specializate sunt private, iar costurile pentru o lună de terapie pot ajunge și la 4.000 de lei. 

"A fost un șoc, consumam zilnic, spuneam la toată lumea, pot să mă opresc când vreau, dar nu a fost așa. Fără ajutor există pușcărie sau cimitir", a declarat un fost consumator. 

Din păcate, coșmarul pentru mulți începe încă din copilărie. Minorii dependenții de droguri au fost ignorați ani la rând. România nu are niciun centru dedicat copiilor sau adolescenților. 

Citește și: Medicamentele pe care tinerii le folosesc în loc de droguri. Semnalul de alarmă tras de psihologi

"Pentru faza acută ne-am dori un circuit specific problematicii celor care consumă droguri. Există multe dificultăți atunci când minorul este în sevraj", a declarat Raluca Grozăvescu, Spitalul Alexandru Obregia. 

Numărul minorilor care consumă droguri a de cinci ori în ultimii șase ani

Secția de psihiatrie pediatrică a spitalului Alexandru Obregia are 62 de paturi, iar lunar, 19 dintre ele sunt ocupate de copii care consumă droguri. 

Părinții minorilor consumatori de droguri bat la ușile centrelor pentru adulți. Spitalul Sfântul Stelian ar urma să aibă un compartiment cu 15 paturi  pentru copii, dar nu știe când. 

Îngrijorător este faptul că substanțele interzise pe care copii le consumă se procură foarte ușor. Potrivit specialiștilor, a început să crească numărul consumatorilor de droguri depistați cu HIV. 

×
Subiecte în articol: consum de droguri
Parteneri
Produsul tradițional preferat de români care nu va mai avea același gust
x close