Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Buzunarele românilor, ameninţate de facturile mari la gaze pentru lunile calde de iarnă | Estimările specialiştilor pentru 2023

Buzunarele românilor, ameninţate de facturile mari la gaze pentru lunile calde de iarnă | Estimările specialiştilor pentru 2023

Românii au fost luați prin surprindere de facturile la gaz pe luna decembrie care au început să vină abia acum. Specialiștii anunță că în lunile următoare trebuie să ne așteptăm la sume și mai mari.

Buzunarele românilor, ameninţate de facturile mari la gaze pentru lunile calde de iarnă | Estimările specialiştilor pentru 2023
Sursa foto: Pexels | Pixabay
de Claudia Popovici    |    10 Feb 2023   •   18:57

Chiar dacă România a avut temperaturi mai mari decât normalul în luna decembrie, sumele de pe facturi arată de parcă am fi avut cea mai friguroasă lună din ultimii ani.

"Stau la bloc, într-adevăr, e ridicat. Apartament cu 4 camere am 900 de lei. E cu 10-15 % mai mult", spune un bărbat.

Românii plătesc din ce în ce mai mult pe facturi din mai multe motive.

"Au apărut facturi mai mari. Facturile care au venit cuprindeau mai mult decât 30 de zile. Un alt element care l-am identificat ține de faptul că încă în ianuarie 2022 sau în decembrie 2021 existau în contracte prețuri care au fost obținute în urma liberalizării pieței din anul 2020, prețul care erau la jumătate față de prețul care era în momentul de față", spune Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă.

De exemplu, avem două facturi la gaze naturale pentru luna decembrie. Pe una dintre ele vedem suma de 914 lei pentru o locuință de 90 de metri pătrați pe a doua însă suma este și mai mare de 1.143 de lei.

Specialiștii anunță că în lunile următoare trebuie să ne așteptăm la sume și mai mari.

"Atunci, probabil că factura din ianuarie va fi mai mari sau puțin mai mare decât factura din decembrie 2022, iar în februarie da, uite, avem aproape 4 zile de când temperaturile sunt mult sub minus 0 grade Celsius, iar  această situație a determinat consumuri importante de gaze naturale, consumul care se vor revedea sigur în factura care o vom primi", a mai spus Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă.

Bucureștenii plătesc acum costuri mai mari la întreținere și din cauza majorării prețului gigacaloriei până la 330 de lei, de la 137 de lei valoare care nu mai crescuse din 2011.

×
Subiecte în articol: factura la gaze
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close