Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Bogdan Aurescu salută declarația lui Macron privind prezenţa militară sporită în România: "Are un rol important de descurajare"

Bogdan Aurescu salută declarația lui Macron privind prezenţa militară sporită în România: "Are un rol important de descurajare"

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu salută declarația președintelui francez Emmanuel Macron privind disponibilitatea Franței de a participa la prezența militară a NATO în România.

Bogdan Aurescu salută declarația lui Macron privind prezenţa militară sporită în România: "Are un rol important de descurajare"
Sursa foto: Agerpres
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Ian 2022   •   18:45

"Dacă ne uităm la decizia Franţei, pot să vă spun că există demersuri pe care domnul preşedinte Iohannis le-a făcut. Ultima oară într-o discuţie pe care a avut-o cu preşedintele Macron în marja Consiliului European din decembrie, la rândul meu am discutat la reuniunea ministerială NATO de la începutul lunii decembrie de la Riga cu oficiali aliaţi, cu comandantul suprem aliat pentru forţele NATO din Europa, am discutat apoi cu ministrul de Externe francez (...).

Mă bucur foarte mult că avem această decizie a Franţei de principiu, dar care este foarte importantă pentru că ea arată soliditatea parteneriatului nostru strategic", a declarat ministrul Bogdan Aurescu, joi, la "News Hour with CMM".

"La fel, în ceea ce priveşte anunţul pe care preşedintele Biden l-a făcut ieri şi care este un anunţ foarte important. El vine de asemenea în urma unor demersuri pe care preşedintele le-a făcut de-a lungul timpului(...). În ceea ce priveşte prezenţa consolidată pe flancul estic, din punctul meu de vedere ea ar trebui să se producă curând. Sigur că depinde de un proces de planificare, care are loc la nivel militar atât în cadrul Alianţei Nord Atlantice cât şi în relaţia cu Statele Unite, sau în relaţia cu Franţa", a mai spus ministrul Afacerilor Externe.

"Această consolidare şi aceste anunţuri pe care preşedintele american şi preşedintele francez le-au făcut au şi un rol important de descurajare în actualul context de securitate foarte complicat", a mai declarat Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, la Antena 3.

Emmanuel Macron anunță că este pregătit să trimită trupe în România. Premierul Ciucă salută "dovada de fraternitate"

Franţa este pregătită să contribuie cu trupe la misiunile NATO din Europa de Est, inclusiv în România, a declarat miercuri preşedintele Emmanuel Macron, într-un discurs rostit la un comandament militar.

"Este vorba de contribuţia armatei noastre la echilibrul din Europa. Am continuat să desfăşurăm efective militare pentru securitatea partenerilor europeni, în cadrul misiunilor NATO, în ţările baltice, şi vom continua să facem acest lucru; chiar am indicat disponibilitatea noastră de a merge mai departe; în cadrul NATO, ne angajăm să participăm la noi misiuni, pentru a ne asuma toate responsabilităţile, în cadrul misiunilor de tipul consolidării prezenţei militare avansate, în special în România, dacă se va decide", a declarat Emmanuel Macron.

Klaus Iohannis: ”Salut anunţul preşedintelui Joe Biden privind creşterea prezenţei militare a SUA în România”

"Salut anunţul explicit al preşedintelui Joe Biden privind creşterea prezenţei militare a SUA în România, pe Flancul Estic, dacă situaţia de securitate se deteriorează şi mai mult. Parteneriatul Strategic România-SUA şi solidaritatea NATO sunt foarte puternice", a scris Iohannis, joi, pe Twitter.
 

×
Subiecte în articol: Bogdan Aurescu Klaus Iohannis
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close