Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Mircea Geoană: ”Se pregătește o nouă paradigmă de securitate în Europa”

Mircea Geoană: ”Se pregătește o nouă paradigmă de securitate în Europa”

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit într-un interviu acordat Antena 3 despre ce va face Alianța Nord-Atlantică pentru a proteja în continuare Flancul Estic.

Mircea Geoană: ”Se pregătește o nouă paradigmă de securitate în Europa”
Sursa foto: Twitter/Mircea Geoană
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Mar 2022   •   19:54

Mircea Geoană a precizat că odată cu izbucnirea războiului în Ucraina Alianța Nord-Atlantică își va regândi modul în care funcționează pe Flancul Estic. Acesta a menționat că Alianța dorește inclusiv o ”nouă paradigmă de securitate și stabilitate în Europa.”

„Facem ceea ce NATO este chemat să facă. Să fim extrem de vigilenți cu privire la acțiunile agresive ale Rusiei în Ucraina, dar să ne și pregătim, cum facem deja, pentru întărirea posturii și vigilenței noastre pe flancul estic și trebuie să spun că miniștrii de externe au declanșat deja un proces pe termen scurt, mediu și mai lung cu privire la o regândire profundă a modului în care NATO funcționează în flancul estic, impactul fundamental al agresivității Rusiei asupra securității europene.

Luăm măsuri pentru criza imediată, întărim flancul estic, dar începem să reflectăm și să acționăm în sensul unei noi paradigme de securitate și stabilitate în Europa.”, a declarat Mircea Geoană pentru Antena 3.

Citește și: Cât îl costă pe Vladimir Putin războiul din Ucraina. Mircea Geoană: "Prețul este colosal"

NATO are în vedere extinderea în continuare a prezenţei sale în Europa de Est, fiind luate în considerare poziţii permanente în ţările baltice, a declarat luni secretarul de stat american Antony Blinken, potrivit CNN.

„Continuăm să facem acest lucru acum, inclusiv cu desfăşurarea de forţe suplimentare, inclusiv forţe americane aici, în Lituania, avioane de luptă F-35, diverse echipamente importante, toate acestea fiind desfăşurate aici (şi) desfăşurate în celelalte state din ţările baltice", a declarat Blinken în cadrul unei conferinţe de presă în capitala lituaniană Vilnius.

Vorbind alături de ministrul lituanian de externe Garbrielius Landsbergis, Blinken a continuat: "În acelaşi timp, revizuim în mod continuu în cadrul NATO postura noastră de apărare, inclusiv analizând chestiuni legate de extinderea desfăşurării de forţe, analizând chestiuni legate de desfăşurări mai permanente. Toate acestea sunt revizuite în mod regulat şi suntem angajaţi cu aliaţii din NATO în acest sens.", a transmis Antony Blinken.

 

 

 

×
Subiecte în articol: Mircea Geoană NATO Rusia Securitate
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close