Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Un oficial american dezvăluie de ce a avertizat Joe Biden că lumea e în pragul unui Armageddon nuclear

Un oficial american dezvăluie de ce a avertizat Joe Biden că lumea e în pragul unui Armageddon nuclear

O sursă oficială din administrația americană a comentat pentru CNN motivul care a stat la baza avertismentului președintelui Joe Biden cu privire la riscul unei Apocalipse nucleare.

de Adrian Iclozan    |    07 Oct 2022   •   18:19

"Nu am detectat nicio indicație a unei activități (din Rusia) care să ne facă să ne schimbăm propria postură defensivă", a spus oficialul de rang înalt.

Acesta a adăugat că SUA continuă să monitorizeze mișcările armatei ruse pentru a depista "orice modificare a posturii nucleare" a Moscovei.

Sursa citată de CNN nu a mers atât de departe cu afirmațiile precum a făcut-o președintele Biden - care a susținut că lumea se confruntă pentru prima dată din anii '60 cu perspectiva unei crize nucleare - dar a explicat că "mizele sunt mai ridicate în prezent", în urma șirului de eșecuri militare ale Rusiei în Ucraina.

Potrivit oficialului american, "Biden a vorbit deschis" bazându-se pe "retorica iresponsabilă și nesăbuită" a lui Vladimir Putin, dar nu pe informații noi referitoare la postura nucleară a Rusiei.

Biden a avertizat asupra unui Armageddon nuclear pe când se afla la o strângere de fonduri

Președintele american Joe Biden a făcut următoarea declarație, joi noaptea, cu ocazia unui eveniment dedicat strângerii de fonduri pentru Partidul Democrat:

"Pentru prima dată de la criza rachetelor cubaneze, ne confruntăm cu amenințarea directă a utilizării unei arme nucleare dacă lucrurile continuă pe calea actuală. Nu cred că poate fi vorba de utilizarea unei arme nucleare tactice care să nu se sfârșească cu Armageddon-ul".

Armageddon este numele biblic pentru ultima bătălie între forțele binelui și ale răului, înainte de Ziua Judecății de Apoi și, în sens mai larg, este folosit pentru a desemna un conflict care distruge lumea actuală.

"Criza rachetelor" a avut loc în 1962, după ce Uniunea Sovietică - condusă la acel moment de Nikita Hrusciov - a desfășurat în Cuba rachete nucleare care puteau atinge în scurt timp teritoriul american.

Ce s-a întâmplat în timpul "Crizei rachetelor" din anii '60

SUA, conduse de administrația lui Robert F. Kennedy, au impus o blocadă navală în jurul Cubei și au somat URSS să își retragă rachetele din insulă.

Incidentul s-a finalizat fără război și cu retragerea rachetelor aduse de Rusia.

Între Washington și Moscova s-a instalat, ulterior crizei, așa-numitul "telefon roșu", în fapt, o legătură menită să permită liderilor celor două superputeri nucleare să comunice în timp real.

CNN comentează că a fost "șocant" ca președintele american să vorbească atât de deschis, cu atât mai mult cu cât se afla la o strângere de fonduri, în timp ce consilierii săi din structuri precum Consiliul de Securitate Națională, Departamentul de Stat sau Pentagon au vorbit în termeni mult mai măsurați despre amenințările nucleare ale Rusiei.

×
Subiecte în articol: Joe Biden Armageddon
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close