Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN "Vestul sălbatic, instalaţia electrică 'pusă cu praştia' "| Pericol de incendiu la un bloc nou din Bucureşti | Avertismentul specialiştilor

"Vestul sălbatic, instalaţia electrică 'pusă cu praştia' "| Pericol de incendiu la un bloc nou din Bucureşti | Avertismentul specialiştilor

În goana după profit, mulţi dezvoltatori imobiliari lasă neterminate blocurile pe care le vând! Iar proprietarii se trezesc că dau chiar şi 100.000 de euro pe apartamente cu instalaţii electrice care pot lua foc sau fose septice în loc de canalizare.

de Cristi Popovici    |    27 Iun 2023   •   19:14

Este şi cazul unui imobil din Bucureşti în care oamenii stau de patru ani cu o instalație de curent care i-a îngrozit şi pe experţi. Avocații îi sfătuiesc pe clienți să treacă în contracte toate detaliile viitoarei locuinţe, pentru a avea o siguranţă că îşi vor recupera banii dacă dezvoltatorul nu se ţine de cuvânt.

Într-un bloc din partea de sud a Bucureștiului, instalația electrică este încă în faza de organizare de şantier, deşi proprietarii s-au mutat în apartamente încă din 2019.

"Arată într-un fel aici...Sunt puse cu praștia, cum s-ar spune! Şi noi am avut o spaimă, când am văzut toate astea", spune un locatar

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Dezvoltatorul le-a promis oamenilor că reţeaua va fi schimbată. Însă nu s-a ţinut de cuvânt!

"Nu a avut bani să termine tot ce a făcut, au lucrat mână în mână, cum s-ar spune", mai spune bărbatul. 

Imaginile au ajuns virale şi pe internet, după ce un vizitator le-a postat pe reţelele de socializare, şocat de ceea ce vede.

"Uitați, bă, fraților ce-i aici! Ferească Dumnezeu, Vestul sălbatic! Ia uitați-vă, mă, nene!", spune acesta. 

Am consultat un electrician, pentru a afla la ce pericol sunt expuşi proprietarii blocului.

"Se observă lipsa calibrării corecte a cablurilor, lipsa protecțiilor, nu văd nicio siguranță pe nicăieri. Este o instalație empirică, făcută de persoane diferite, cu ce materiale au găsit la îndemână. Şi nu prea cred că aceste persoane implicate în aceste lucrări conştientizează într-adevăr pericolul pe care îi expun şi pe consumatori şi inclusiv pe ei. Poate duce la o supraîncălzire a cablurilor, la un accident de natură electrică", spune Mihai Mădularu, Asociația Română a Electricienilor.

Contactat telefonic, dezvoltatorul imobiliar a refuzat să comenteze situaţia. Într-un alt ansamblu rezidențial, în Sectorul 1, am găsit probleme la fel de grave. De data aceasta, oamenii stau de ani de zile fără apă potabilă şi fără canalizare. Vina este împărțită aici între dezvoltator şi autoritatea locală, spun locatarii.
"Este foarte greu şi foarte costisitor, dar ne descurcăm, cu vidanja. Sunt cam 10 vidanjă pe zi, 5.000 mc in fiecare luna vidanjați", spune un proprietar de ansamblu rezidențial

Avocații îi sfătuiesc pe cei care vor să cumpere apartamente în blocuri nefinalizate să fie foarte atenți la contractele pe care le semnează cu dezvoltatorii.

"În momentul în care cumperi ceva, teoretic se numește cumpărarea unui bun viitor, în contractul de vânzare cumpărare, este foarte bine să trecem în acel contract instalațiile electrice să fie prezent un proiect, instalația termica, instalația scurgerilor, sa nu ne trezim cu o fosa în spatele casei", recomandă avocatul Adrian Cuculis. 

Un alt semn de întrebare când cumpărați o proprietate nouă îl reprezintă preţul mai mic decât cel al pieţei. De multe ori, în spatele unei oferte de nerefuzat se poate ascunde o înșelătorie.

×
Parteneri
Cutremur, în această dimineață, la graniță cu România!
x close