După un turneu maraton în care a vizitat zece judeţe, Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a prezentat, astăzi, măsurile pregătite pentru salvarea fermierilor afectaţi de secetă.
"În momentul în care am primit această grea misiune şi intrând în acest echipaj al deciziei statal tot timpul mi-am pus întrebarea ce fac, cât de repede să acționez întrucât reflexul unui inginer agronom îl determină să înțeleagă că orice întârziere în acest domeniu este periculoasă.
Imediat după împlinirea demersului juridic de la Cotroceni care a însemnat depunerea jurământului am avut o întâlnire cu funcționarii cu conducerea operativă a ministerului şi am plecat imediat în zonele în care eu le-am considerat, din analizele specialiștilor, că sunt pierderi de cultură, dat fiind faptul că seceta pedologică s-a cuibărit în România. (...)
V-am promis că joi aduc ultima acțiune dintr-un calup de intervenţie rapidă, în aşa fel încât să atenuăm situaţia existentă cât putem şi să creăm spaţiu normal de desfășurare a lucrărilor agricole în vederea realizării anului agricol care urmează.
Am constatat 3 stări de fapt: o stare care ne dădea liniștea necesară şi am putut-o găsi în perimetrele irigabile, acolo unde sistemul de irigații a fost folosit.
Efectele secetei pedologice şi a temperaturilor atmosferice extraordinare au putut fi atenuate şi starea de vegetaţie este corespunzătoare. Vorbesc de culturile care nu şi-au încheiat ciclurile de producţie: porumbul, floarea soarelui.
A doua situaţie culturi afectate, dar nu distruse. Culturile care şi acum mai vegetează au o perspectivă privind realizarea producţiei în condițiile în care vor veni ploi.
Şi cele care şi-au încheiat practic vegetația, indiferent ce ploi vin, producția este compromisă în totalitate.
Măsuri de sprijin urgent pentru fermierii români
Discutând cu fermierii am socotit necesar să intervin printr-un act normativ care să le dea libertatea fermierilor să decidă la faţa locului ca să nu se piardă producția pe unitatea de suprafață şi să curățăm suprafețele pentru anul agricol următor.
A doua măsură a fost să comunicam imediat la Comisia Europeană starea de fapt şi să solicităm de a primi subvențiile în avans într-un procent mai mare de 50%.
Noi am solicitat 70-85% şi suntem siguri că demersul va avea succes pentru că starea de fapt o impune.
Al doilea instrument folosit ca răspuns la solicitarea fermierilor a fost Hotărâre de Guvern pentru asigurarea accizei la motorină, știind că toate lucrările se fac cu acest combustibil.
Ce cuprinde programul financiar „De trei ori subvenția”
Ultima măsură care intră cu caracter de urgenţă este facilitare a accesului la credite. Am luat legătura cu specialiştii din minister şi am elaborat un produs care va fi operațional săptămâna viitoare.
Practic, pe data de 20 fermierii se pot duce la CEC Bank şi la Fondul de Garantare a Creditului Rural pentru accesarea programului numit " De trei ori subvenția". Subvenția este sigură, se distribuie la timp şi este un sprijin garantat uniform repartizat.
Mai exact, fermierul primește adeverinţă de la APIA conform căreia în sistemul pus la punct poate să vadă ce drepturi au fermierii pentru suprafețele pe care le cultivă.
Cu această adeverinţă va putea fi luat un credit de 3 ori mai mare decât subvenția respectivă.
Fermierul se duce la bancă încheie contractul susţinut de garanția de stat prin Fondul de Garantare a Creditului Rural care înseamnă 80%. Dobânda va fi de 2%, fixă, pe toată perioada de trei ani a creditului.
Programul nu prezintă riscuri nici pentru fermier, nici pentru bancă și nu angajează resurse bugetare", a mai spus Petre Daea, ministrul Agriculturii într-o conferință de presă.