Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Un psihiatru român descrie semnele pe care trebuie să le urmărim la copii ca să evităm tragediile | Părinţii sunt în alertă după masacrul din Belgrad

Un psihiatru român descrie semnele pe care trebuie să le urmărim la copii ca să evităm tragediile | Părinţii sunt în alertă după masacrul din Belgrad

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 18:55 05 Mai 2023 Modificat la 22:27 05 Mai 2023
inforamtii atac scoala belgrad
Psihiatru, despre semnele pe care trebuie să le urmărim la copii, să nu se ajungă la tragedii | Părinţii sunt în alertă după masacrul din Belgrad Sursa foto: captura Antena3 CNN

Cei din presă vorbesc despre faptul că băiatul chiar ar suferi de o boală psihică, dar cel mai grav lucru este că nenorocirea făcută de el a devenit model pentru alții.

Întrebată despre acest caz, Ioana Ciubotorescu medic psihiatru a spus:

"Gândiți-vă că tragedia asta este urmărită de fapt de copii și le-a dat un rol,  au devenit virali. În momentul de față, copiii au nevoie să fie văzuți, văzuți de părinți, văzuți de prieteni, mai ales pe social media.

În momentul de față el este vedetă. Nu putem spune dacă are sau nu o patologie psihiatrică aici, doar o comisie poate decide văzându-l. Dar în momentul de față știrea în sine a devenit pericol pentru copiii noștri, pentru că îl vor copia.

Deja este admirat, el a devenit vedetă, el a devenit un om care și-a făcut dreptate, că a fost bullying, că a fost frustrat, chiar dacă era un copil bun, din ce am înțeles, un copil olimpic. El și-a făcut dreptate.

Citeşte şi: Noi detalii de la masacrul din Belgrad | Ce a declarat băiatul de 13 ani care şi-a ucis colegii

Prima persoană care a tras a fost o imagine, până la urmă o persoană care poartă o uniformă. Și atunci o persoană care poartă uniforma este o persoană care impune o regulă.

El a încălcat toate regulile tocmai pentru a arăta lumii către să-și facă dreptate și își poate face dreptate singur. Acum este admirat de toți tinerii de 13, 16, 17 ani și nu este primul caz. Există rețele de socializare în undernet, iar ei intră acolo. Sincer, nu știu dacă noi ca adulți putem vedea discuțiile lor atât de ușor.

Ar trebui să plecăm de la premiza asta. Noi le dăm credibilitatea copiilor cum considerăm că ar trebui să primim noi când eram copii, dar prin ochii noștri de adulți de acum, ceea ce este greșit, pentru că ei trăiesc într-un alt mediu, nu sunt noi cei de acum.

Hai să-i tratăm ca pe copii, hai să nu le punem în brațe arme, sporturi pentru adulți. Nu acuzăm părinții, nu știm, nu putem să considerăm că toți copiii nu putem vedea fiecare semn. Dar dacă, cineva ne trage un semnal de alarmă, că e învățătorul, că-i profesorul, că este psihologul școlii, că este un prieten, părinte al unui prieten care spune ok, vezi că mi se pare... noi trebuie să nu sărim imediat, spunând copilul meu cel mai bun. Nu, nu ne naștem perfecți, nu devenim perfecți, nu murim perfecți, iar copii noştri pot greși", a spus Ioana Ciubotărescu, doctor psihiatru, la News Hour with CNN de la Antena 3. 

×
x close