Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Psihologul Mirela Zivari, despre pericolul ascuns din reţele sociale pentru copii | Cum să evităm depresia, anxietatea şi pierderea identităţii

Psihologul Mirela Zivari, despre pericolul ascuns din reţele sociale pentru copii | Cum să evităm depresia, anxietatea şi pierderea identităţii

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 19:48 15 Feb 2023 Modificat la 16:31 04 Apr 2023
BeFunky-collage - 2023-02-15T194833.496
Psihologul Mirela Zivari, despre pericolul ascuns din reţele sociale pentru copii | Cum să evităm despresia, anxietatea şi pierderea identităţii Sursa foto: Pixabay

Potrivit cercetătorilor,  copii şi adolescenții care folosesc aceste rețele de socializare, în special dacă le folosesc ore întregi pe zi dacă butonează ore întregi pe zi sunt expuși unui risc mai mare de depresie, de anxietate, de auto-vătămare. Dar, atenție și de sinucidere.

Întrebată cât de mult îi afectează pe tineri reţelele sociale, psihologul Mirela Zivari a spus:

"Nu doar rețelele de sociale reprezintă în momentul de față pericolul. Vorbim despre o creștere a numărului depresii, de tentative de suicid, mai ales în contextul post Covid.

Studiile americanilor ne-au arătat că urmare a acestui virus a crescut cu 20 % numărul de tineri americani care au încercat să se sinucidă.

Când vorbim despre anxietate, mai mult, tot în contextul Covidului s-au făcut foarte multe studii și pe lângă rețelele de socializare există acele triggere care reprezintă pentru adolescenți un pericol.

Citeşte şi: Reţelele sociale, un adevărat pericol pentru tineri. Depresia în ultimul deceniu a crescut cu 149%

Faptul că scăzându-le capacitatea de concentrare a atenției, scăzându-le interesul pentru alte activități concrete, reale, se retrag într-o lume a imaginarului, iar de aici până la a nu mai vedea sensul vieții este un pas extrem de mic.

Pericolul ascuns din reţele sociale pentru copii | Cum să evităm depresia, anxietatea şi pierderea identității 

Părinții ar trebui să aibă un program de control parental și pe lângă acest program de control parental, ar trebui să ai o calitate crescută a relației cu copilul tău, înțelegând și fiindu-i alături, cunoscând îndeaproape conținutul pe care el nu doar îl accesează pe o rețea de socializare, ci felul în care el își construiește relațiile cu cei din jur.

Ai fi în perioada preadolescenței și adolescenței un partener, nu neapărat un prieten a fi prezent, ai da feedback pozitiv atunci când copilul reușește să facă o serie de lucruri diferite de ceea ce făcea cu o zi sau cu o săptămână înainte, ai crește încrederea în sine, sunt adevăratele tratamente și cele mai bune tratamente pentru ca copiii noștri să crească sănătoși din punct de vedere psihic și fizic.

- De ce sunt aplicațiile de social media periculoase pentru copii?

Pe lângă faptul că îi le reduc foarte mult interacțiunile reale cu cei din jur. Există o serie de fenomene care au fost demonstrate, că aceste rețele le creează și anume această lume falsă în care ei se identifică cu o serie de modele care de fapt în realitate nu sunt.

Pe o rețea de socializare îți prezint viața ca fiind spectaculoasă, extraordinară, ca făcând în fiecare zi niște lucruri pe care ceilalți nu sunt în stare.

Prin comparație, viața ta la nivel individual pare mai puțin interesantă, pentru că tu nu ai ce să postezi, nu ai cu ce să te lauzi, nu ai cu ce să te diferențiezi de ceilalți oameni de vârsta ta.

Prin urmare ajung să concluzioneze că este mult prea anostă, nefericită, neinteresantă și ce rost au să mai trăiască.

Mai mult, există fenomenul de tip ciorchine pe care pe rețelele de socializare au reușit, din nefericire, să creeze foarte multe victime.

Pentru că odată ce provocările au fost transmise și au intrat foarte mulți tineri copii în aceste provocări, unii și-au pierdut viața neînțelegând din start la ce pericole se expun", a explicat psihologul Mirela Zivari în emisiunea News Hour with CNN de la Antena 3 CNN. 

×
x close