Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Românii pot da în judecată statul pentru aerul poluat care le afectează sănătatea. Europarlamentar: "Anii de viață nu-i contabilizează nimeni"

Românii pot da în judecată statul pentru aerul poluat care le afectează sănătatea. Europarlamentar: "Anii de viață nu-i contabilizează nimeni"

Cetăţenii din UE, printre care şi românii, pot da în judecată statul pentru aerul poluat care le afectează sănătatea

de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Sep 2023   •   18:47

Poluarea aerului este fără dar și poate unul dintre cele mai mari riscuri pentru sănătatea noastră.

Țările civilizate investesc miliarde pentru a ține sub control acest fenomen care a început să ucidă din ce în ce mai mulți oameni.

Țara noastră, din păcate, riscă amenzi mari pentru încălcarea legislației europene pentru calitatea aerului.

Nu vrem, nu știm sau poate nu ne pasă de acest aspect.

Citește și: Europarlamentarul Victor Negrescu, despre prioritățile Parlamentului European și Aderarea României la Schengen: "Eu sper în continuare la un vot pozitiv"

Un lucru deosebit de important s-a întâmplat în Parlamentul European după ce a fost votată Directiva privind Calitatea aerului.

Prin acest document cetățenii europeni vor putea să inițieze procese și să fie despăgubiți pentru calitatea proastă a aerului.

"Vorbim ca cetățenii să primească dreptul să-și apere sănătatea.

Pot merge în fața tribunalelor dacă au astm sau cancer de plămâni și să spună dacă primăria nu i-a respectat dreptul la sănătate.

Este un drept foarte important.

Această directivă vine și cu bani pentru aparatele de măsurare. Astfel, primarii nu vor mai putea spune că nu au știu.

Orașele României sunt făcute parcă să servească mașinile și nu oamenii.

Directiva va deveni lege și pentru România. Vom avea doi ani de implementare. De atunci cetățenii se vor putea adresa tribunalelor, însă nivelele acelea de poluare vor avea un calendar de adoptare până în 2030.

Dar până atunci autoritățile ar trebui să nu mai taie copacii, să ne lase și pe noi să respirăm aer curat pentru că anii de viață nu-i contabilizează nimeni", a spus Nicu Ştefănuţă, europarlamentar din Grupul Verzilor, la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: calitatea aerului poluare
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close