Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Rusia este în pragul unui colaps financiar. Economist rus: "Ministerul Finanțelor va trebui să treacă la un regim de austeritate anul acesta"

Rusia este în pragul unui colaps financiar. Economist rus: "Ministerul Finanțelor va trebui să treacă la un regim de austeritate anul acesta"

Analizele bugetare făcute atât de experţi internaţionali cât şi de finanțiști ruşi arată că Rusia se află în pragul unui colaps financiar.

de Ioana Mircea    |    12 Ian 2023   •   18:57

Totul vine după prima rundă de sancţiuni de pe 5 decembrie privind plafonarea preţului petrolului. Astfel, Rusia a ajuns să vândă barilul de petrol în China sau India cu 38 de dolari, sub pragul de producţie de 40 de dolari pe baril.

Economistul băncii ruse Centrocredit declară pentru Moscow Times că, "40 de dolari pe baril poate fi o adevărată catastrofă pentru buget și economie. Dacă devine clar că 45-50 de dolari este noul normal, Ministerul Finanțelor va trebui să treacă la un regim de austeritate anul acesta".

Rusia pierde la ora actuală, din cauza acestui preţ circa 160 de milioane de euro pe zi. În Ucraina, în schimb, chiar dacă este înregistrat cel mai mare declin economic de când şi-a câştigat independenţa, evident, din cauza războiului, preţurile de consum au crescut cu 26.6% sub pragul pe care îl preconiza guvernul ucrainean adică 30%.

"Rusia este o țară slab dezvoltată din punct de vedere al structurii economice. Ea se bazează pe export de materii prime, în principal energie. Până acum ceva timp se baza și pe export de armament, dar războiul din Ucraina a demostrat clienților, mai ales celor asiatici, că armamentul rusesc nu este de calitate și au renunțat la contracte.

Rusia se află într-o situație dificilă. Nu mă aștept la mișcări de stradă care să dea peste cap regimul lui Putin. Forțele de ordine sunt puternice. E foarte probabil să existe o mișcare de palat care să fie ghidată de serviciile secrete, de adversarii lui Putin care realizează spre ce prăpastie se îndreptă țara.

Este o ipoteză să îl dea jos pe Putin, să îl facă țap ispășitor pentru tot ce s-a întâmplat și să încerce să iasă din această situație care militar va mai dura, dar aspectele economice sunt dezastruoase pentru Rusia", a afirmat în direct la Antena 3 CNN profesorul Mircea Coșea, analist economic.

Declinul economic al Rusiei va afecta Europa

Acesta susține că dacă va exista un declin economic al Rusiei se va resimți și în Europa și implicit în România.

"Pe ansamblul economiei în raporturile internaționale de import și export vor dispărea doi actori importanți mai ales pentru Europa. Aceasta va încerca să producă ea, dar va avea nevoie de timp, va încerca să găsească alte surse de aprovizionare", a punctat profesorul.

×
Subiecte în articol: Rusia mircea cosea
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close