Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Următoarea mişcare a lui Evgheni Prigojin, după ce s-a refugiat în Belarus

Următoarea mişcare a lui Evgheni Prigojin, după ce s-a refugiat în Belarus

Evgheni Prigojin, șeful grupării paramilitare Wagner, se află în Belarus, unde președintele Aleksandr Lukașenko i-a permis să se refugieze, după eșecul rebeliunii armate lansate la finele săptămânii trecute.

Următoarea mişcare a lui Evgheni Prigojin, după ce s-a refugiat în Belarus
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Iun 2023   •   19:08

Însă este evident că "sejurul" belarus al lui Prigojin nu se poate prelungi pe o perioadă nedefinită.

Doi factori subliniază fragilitatea aparentei acalmii de după eșecul insurecției Wagner: autoritatea președintelui rus Vladimir Putin a fost grav subminată de însăși faptul că revolta a avut loc.

Iar puterea șefului Wagner s-a bazat pe capacitatea de a-și strânge recruți cu bani de la statul rus, situație în prezent imposibilă.

Citește și: Cum arată hotelul din Belarus unde s-ar fi cazat Prigojin. Geamurile sunt mereu închise

Mercenarii Wagner au fost ofertați să încheie contracte cu armata rusă, sub promisiunea că vor fi absolviți de orice fel de infracțiuni comise, în timp ce Vladimir Putin a anunțat că vor fi verificate toate cheltuielile făcute de grupul Wagner.

Asta, în condițiile în care organizația paramilitară a fost sprijinită cu un miliard de dolari pe an din bugetul statului, potrivit lui Putin.

Analist de politică externă: "Cea mai mare amenințare pentru Putin a fost slăbiciunea pe care a expus-o rebeliunea Wagner"

Președintele belarus a precizat că Evgheni Prigojin și o parte dintre mercenari pot rămâne în țară "o perioadă de timp, pe cheltuiala lor".

"Cu siguranță, aceasta a fost cea mai mare amenințare pentru Vladimir Putin. Cred, totuși, că amenințarea nu a constat în riscul că aceasta ar fi putut fi, cu adevărat, o lovitură de stat. Amenințarea este slăbiciunea pe care aceste evenimente au expus-o", spune analistul de politică externă Catrina Doxsee.

Ea susține că, în contextul sancțiunilor internaționale instituite în urma războiului din Ucraina, pentru Rusia este esențial să păstreze accesul la resursele pe care a reușit să le controleze prin intermediul Wagner în diverse țări.

Însă Evgheni Prigojin susține că liderii de la Minsk au propus soluții care să permită grupării Wagner să opereze "într-o jurisdicție legală", fără a spune clar ce înseamnă acest lucru.

Foto: Evgheni Prigojin, la bordul automobilului cu care a plecat din Rostov pe Don după oprirea rebeliunii armate

×
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close