Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN "Vara indiană" din România poate duce fermierii în faliment. Avertismentul experţilor

"Vara indiană" din România poate duce fermierii în faliment. Avertismentul experţilor

Vara s-a întors în noiembrie. Vine din India şi se numește vară indiană. Cei mai mulţi sunt fericiți, dar pentru agricultură veștile nu sunt bune. Culturile de toamnă riscă să se usuce, iar fermierii riscă să ajungă în faliment.

"Vara indiană" din România poate duce fermierii în faliment. Avertismentul experţilor
Sursa foto: Pexels
de Claudia Popovici    |    02 Noi 2022   •   18:37

Seceta prelungită de anul acesta a însemnat o lovitură dură pentru agricultori. Acum, culturile noi înființare ar putea fi calamitate din start din cauza temperaturilor prea mari înregistrate pentru aceasta perioadă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"În acest moment, planta de cultură, în speţă, grâul, trebuia să fie în faza de ace, adică noi trebuia să o vedem afară, să fie răsărită.  Acum, din păcate, căutăm boabele în pământ. Este negru, se poate vedea", spune Tiberiu Tiron, fermier.

Grâul, orzul şi rapița sunt printre cele mai afectate culturi de toamnă. Deja, până la da 1 noiembrie, suprafața totală afectată de secetă a trecut de pragul de un milion de hectare.

Problema majoră este că nici în perioada următoare nu putem vorbi despre ploi care să ajute la refacerea umidității din sol.

"De regulă, ştim cu toții că luna noiembrie era o lună abonată la precipitații. Nu se va întâmpla în următoarele zile, dar sperăm noi să vină şi momentul în care ne vom bucura de precipitații şi în care, bineînțeles, natura se va reechilibra, să spunem, din punct de vedere hidric", spune Simona Andrei, cercetător probleme climatice.

"Iată că riscăm ca plantele să se usuce, pentru că ele protejează umiditatea, uscând frunzele ca să poată să rămână în tulpină.

Dacă vom avea aceste temperaturi, în ceea ce privește cultura de rapiţă, s-ar putea să se usuce, să o pierdem, iar celelalte culturi pot răsări, dar se pot usca. Consecințele pot fi dramatice pentru fermieri. Mulţi se pot îndrepta către faliment, e clar", spune un fermier.

Ce este "Vară Indiană'' 

"Vara Indiană'' sau ''Indian Summer'' este o perioadă cu temperaturi asociate unei zile de vară, valori termice ce trec de 25 grade la umbră. 

Specialiştii numesc acest fenomen o prelungire a verii, acea "vară indiană" și poate să apară în emisfera nordică între sfârșitul lunii septembrie si mijlocul lunii noiembrie. 

Astfel, în unele orașe temperaturile au ajuns chiar şi la 28 de grade Celsius.

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close