Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Adolescenţa, o perioadă dificilă pentru familie. Interviu cu Lorena Diaconescu, psihoterapeut

Adolescenţa, o perioadă dificilă pentru familie. Interviu cu Lorena Diaconescu, psihoterapeut

Popularitatea reprezintă una dintre principalele preocupări ale adolescenților de astăzi, un telefon mai scump sau o haină de firmă reușind să facă diferența.

Adolescenţa, o perioadă dificilă pentru familie.  Interviu cu Lorena Diaconescu, psihoterapeut
11 Mar 2021   •   07:00

 Astfel, grupurile ajung deseori să se împartă în două categorii - populari vs. nepopulari. Iar noi, părinții, suntem singurii care putem să temperăm situația.

Cum? Aflăm din materialul următor de la psihoterapeutul Lorena Diaconescu.

''Adolescenții au devenit atenți la toate acele validări sau aprecieri pe care le primesc în mediul virtual. Mulți adolescenți fac diferența în funcție de numărul de like-uri pe care l-au primit pe o rețea de socializare, ori aceasta nu înseamnă neapărat, că numărul de like-uri îți dă valoare''

Nu le dă valoare, dar îi ajută să dobândească mai multă încredere în sine, iar uneori, ajung să se creadă superiori. Astfel, ceilalți se simt inferiori și, totodată, încep să viseze să ajungă la același nivel.

''Sunt adolescenți care își încalcă principiile lor de viață sau valorile familiei încercând să imite comportamente ale grupului numai pentru a putea să fie acceptați. Fie se apucă de fumat sau de alte comportamente nedorite. Se comportă în moduri diferite și cu toate astea încearcă să se copieze unul pe celălalt, își caută modele. Nu întotdeauna găsesc modelele corecte''.

Însă, deseori, nici așa unii tineri nu reușesc să se integreze și rămân tot în gașca celor considerați nepopulari.

''Ceea ce ar trebui să facă părinții, în primul rând, ar trebui să încerce să asculte mai mult, pentru că nu ne dăm seama, dar una dintre nevoile de bază ale copilului și ale adolescentului în ziua de azi este de a fi ascultat și de a fi înțeles și de a fi acceptat''.

Urmează un exercițiu de imaginație. Avem un părinte și un adolescent. Cel din urmă vine neumulțumit acasă din cauză că este mai puțin popular decât colegii săi, ce ar trebui să facă părintele?

''Deci atunci când adolescentul vine neumulțumit acasă trebuie să îl ascultăm, nu să invalidăm trăirea, să îi spunem "dar nu contează, sunt alte lucruri mai importante, de asta îți arde ție?" pentru că de multe ori părinții așa reacționează. Bine ar fi să ascultăm exact ce simte copilul sau adolescentul, de ce simte acest lucru, cum i-ar fi plăcut să se întâmple lucrurile, ce crede că are de pierdut sau de câștigat din situația respectivă. A analiza situația îl va face pe adolescent să înțeleagă că lucrul acela nu era neapărat atât de valoros pentru el sau că nu îi schimbă viața într-un mod negativ''.

Conform specialiștilor, este importantă și relația cu familia. Contează mult cât este apreciat de către cei dragi.

''Avem această abilitate atunci când copilul este mic și face primii pași, îl încurajăm. Problema este că pe parcurs ne pierdem această abilitate și începem să fim critici, să ne exprimăm nemulțumirile. Iar copilul are nevoie de încurajare pe tot parcursul dezvoltării lui. Astfel, când ajung aproape de vârsta adolescenței trebuie să încercăm să îi validăm, să le arătăm că lucrurile pe care le fac sunt bune sau în cazul în care au greșit și nu au făcut ceea ce ar trebui, să le spunem că înțelegem că au trecut prin această experiență, dar hai să vedem cum ar putea să facă data viitoare să fie mai bine''.

De asemenea, și părinții adolescenților populari ar trebui să facă o schimbare

''Este posibil ca popularitatea să le dea niște aripi unora astfel încât să piardă relația cu realitatea, adică să nu mai vadă lucrurile cu obiectivitate și să le vadă cumva supradimensionate. Ar trebui să îi temperăm și să îi învățăm să aprecieze propriile valori și, de asemenea, să îi valideze pe ceilalți''.

În plus, orice părinte ar trebui să îi cultive copilului încă din primii ani de viață o serie de valori. Iar cea mai importantă este cea a prieteniei.

''Înseamnă să îi învățăm să își aleagă prietenii potriviți de la care să învețe și să accepte că poate unii dintre ei sunt mai populari, au alte lucruri pe care le pot învăța de la ei. Există un schimb în toate relațiile noast'', a spus Lorena Diaconescu, psihoterapeut.

×
Subiecte în articol: Numai de bine familie anca florea interviu
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close