Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Alimentul pe care nu trebuie să-l consumi dacă eşti răcit sau ai gripă

Alimentul pe care nu trebuie să-l consumi dacă eşti răcit sau ai gripă

Există o teamă generală că orice răceală obișnuită sau boală respiratorie poate evolua în gripă. În realitate, afecțiunile sunt cauzate de virusuri diferite.

Alimentul pe care nu trebuie să-l consumi dacă eşti răcit sau ai gripă
Sursa foto: Freepik.com
de Georgiana Adam    |    06 Feb 2024   •   13:07

Există o teamă generală că orice răceală obișnuită sau boală respiratorie poate evolua în gripă. În realitate, afecțiunile sunt cauzate de virusuri diferite. Însă, această confuzie determină, deseori, oamenii să se prezinte la camera de gardă sau să solicite asistență medicală imediat ce simt primele semne.

E adevărat că simptomele inițiale pot fi asemănătoare. De aceea, este important să știm foarte bine diferența și să înțelegem că ambele pot fi gestionate, în general, la domiciliu, cu odihnă, hidratare și administrarea unor medicamente. 

"Răceala este un guturai banal, care are simptome mai puțin zgomotoase decât gripa, care se manifestă cu febră sau fără febră, de obicei cu rinoree, durere de gât, stare de oboseală și cu tuse.", a spus medicul Cezarina Mariana Matei.

La răceală, debutul simptomelor este treptat, iar la gripă, acestea apar brusc.

"Gripa este o infecție dată de virusul gripal și este o afecțiune mai serioasă care este însoțită de febră înaltă, dureri musculare, dureri puternice de cap, frisoane, poate avea și dureri articulare, poate duce la imposibilitatea de-a sta pe picioare.", a mai spus medicul.

De obicei, răceala durează între 7 și 10 zile, iar gripa între 1 și 2 săptămâni.

"Sigur că avem și soluții naturale pentru tratarea răcelii. Eu folosesc frecvent în tratamentul pacenților mei extractul din muguri de coacăz negru, care este și monomodulator și antiinflamator.", a mai adăugat medicul.

De asemenea, se recomandă Vitamina C într-o cantitate mai mare, întrucât aceasta stimulează producția de leucocite, care sunt esențiale în lupta împotriva infecțiilor. Citricele, căpșunile, kiwi, broccoli și ardeiul gras sunt surse excelente de vitamina C. 

"În funcție de tipul de tuse, putem să folosim extract din mugur de carpen este eficient și pe tusea productivă, dar și pe tusea seacă. În situația în care avem o tuse seacă, iritativă, putem să folosim extractul din muguri de caprifoi.", a detaliat medicul homeopat.

Utilizarea extractelor gemoterapice ar trebuie să fie supervizată de către un terapeut specializat. În plus, aceste produse ar trebui utilizate cu precauție în cazul femeilor însărcinate, copiilor mici și persoanelor cu anumite condiții de sănătate preexistente.

Rădăcina de Pelargonium a fost utilizată în medicina tradițională africană de secole pentru tratarea diferitelor afecțiuni, inclusiv infecțiile respiratorii.

De asemenea, alcoolul și fumatul pot irita gâtul și tractul respirator, așa că este recomandat să le evitați cu atât mai mult în timpul răcelii sau al gripei.

"Pe întreaga perioadă cât există această răceală sau gripă să nu folosim lactate de vacă, pentru că lactatele de vacă cresc producția de mucus a organismului și, în general, răceala și gripa sunt însoțite de multe mucozități.", a mai spus medicul.

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close