Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Cum putem ameliora şi preveni durerile de spate

Cum putem ameliora şi preveni durerile de spate

Evenimentele din ultimii ani nu au provocat doar insomnii, ci și o mulțime de dureri la nivelul spatelui. Lucrul de acasă a descurajat și mai mult mișcarea, iar orele petrecute la birou se pot transforma în diferite afecțiuni.

Cum putem ameliora şi preveni durerile de spate
de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Mai 2022   •   17:12

Ca să prevenim, specialiștii ne încurajează să profităm de orice ocazie pentru a face exerciții benefice pentru sănătate. 

"În ultima perioadă, tot mai multe persoane au probleme la nivel lombar și la nivel cervical din cauza pozițiilor vicioase pe care le au la birou. Astăzi, o să vă arăt câteva exerciții care au la bază mobilitatea coloanei cervicale", a spus kinetoterapeutul Tania Ghinea.

Primul aspect de care trebuie să ții cont este poziția. La început s-ar putea să ți se pară greu, dar te vei obișnui.

"În primul rând, este foarte important ca la birou să folosești un scaun în unghi de 90 de grade. Gleznele, genunchii și umerii trebuie să fie la aceeași distanță. În momentul în care lucrăm la birou și lucrăm la laptop, laptopul trebuie să fie la nivelul ochilor, ca să nu forțăm partea aceasta de înclinare a capului spre înainte, să forțăm zona cervicală și să facem diverse deviații sau probleme la nivelul cervicalei", mai spune kinetoterapeutul.

De asemenea, nu ține mouse-ul prea departe de marginea biroului. Este recomandat ca, atunci când stai cu mâna pe mouse, cotul să fie poziționat lângă corp, nu mai în față, astfel încât să păstrezi unghiul de 90º la toate articulațiile corpului.  

"Din aceeași poziție, o să lucrăm câteva mișcări care ne ajută pe noi la mobilizarea umerilor și la nivelul cervical. Prindem bastonul, coatele întinse, ridicăm și tragem ușor de bărbie în piept și revin. Este foarte important cum respirăm – inspir pe nas și expir pe gură, în momentul de flexie".

Un astfel de exercițiu durează doar câteva minute și garantează multe beneficii pentru sănătate.

"Acum, prindem bastonul la capete, spatele rămâne drept, un cot se îndoaie și împinge de mânuță în sus, privirea sus și revin"

Bastonul pentru recuperare medicală poate fi înlocuit și de o coadă de matură.

"Tragem de bărbie în piept, dau aerul afară și revin. Acum, luăm un punct fix în față, culcăm o ureche, să simțim că se întinde zona de aici și revin"

Mișcările se repetă de câte cinci ori în fiecare sens.

"După ce am dat șezutul puțin mai în față, o să te rog să ridici un genunchi, să îl prinzi cu ambele mâini, tragi de umeri mult în spate și scoți pieptul".

Acest exercițiu antrenează musculatura paravertebrală. Pentru pauze, specialiștii susțin că ne putem relaxa pe pat.  

"Este foarte importantă această poziție, pentru că relaxăm foarte mult zona lombară prin poziția această cu genunchii îndoiți. Nu este recomandat să stăm cu picioarele întinse, pentru că se solicită zona lombară"

Foarte importantă este și zona cervicală.

"Ori nu folosesc pernă, ori folosesc o pernă tip rulou pe care o pot pune sub zona cervicală.

Și, la final, poziția preferată a persoanelor care suferă de dureri lombare.

"În sala de kinetoterapie eu folosesc aceste mingi, dar acasă puteți folosi perne sau rulori, care să vă producă această poziționare în unghi de 90 de grade – coapse cu gambă și gambă cu abdomen. Recomand pacienților ca după o zi de lucru să se relaxeze măcar 10-15 minute în această poziție.

×
Subiecte în articol: Numai de bine Tania Ghinea
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close