Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Câte felii de pâine trebuie să mănânci în fiecare zi ca să nu te îngraşi

Câte felii de pâine trebuie să mănânci în fiecare zi ca să nu te îngraşi

Suntem pe primul loc la consumul de pâine din Uniunea Europeană și până nu demult o mâncam chiar și cu orez, cartofi sau paste.

Câte felii de pâine trebuie să mănânci în fiecare zi ca să nu te îngraşi
Sursa foto: Freepik.com
de Georgiana Adam    |    05 Dec 2023   •   14:44

Pâinea devine cu atât mai mult un aliment important în această perioadă, când mulți dintre români țin post. 

"Într-adevăr, pâinea este unul dintre cele mai importante alimente în rândul românilor și nu numai. Românul consumă 78 de kilograme de pâine pe an, o cantitate semnificativă.", a spus Alina Bahnar, marketing manager Savoria.

Pâinea este un aliment complex din punct de vedere nutrițional, aflat la baza piramidei alimentare, care oferă energia necesară creierului și sistemului nervos, ajută la transformarea alimentelor în energie și contribuie la reglarea funcțiilor intestinale.

"Suntem foarte atenți la calitatea pe care o oferim, la ingredientele de bază care sunt foarte atent selectate, la întreg procesul de producție avem un prdus premium, alături de cei mai buni ingineri internaționali. Plecăm de la produsele congelate care știu că ar putea fi un dezavantaj în alimentația noastră, produsele proaspete de asemenea ocupă un loc important, de asemenea mult mai nou în consumul nostru s-a introdus pâinea toast, pâinea feliată care este mult mai ușor de folosit în alimentație, pornind de la copii, facem sandvișuri pentru activitățile pe care le au, pentru birou sau chiar platoruile amenajate frumos în perioada sărbătorilor.", a mai spus aceasta.

Valoarea nutrițională a pâinii nu se limitează la conținutul de proteine, glucide și lipide. Pâinea conține și vitamine din grupele B și E, minerale precum fosfor, magneziu, potasiu și oligoelemente de care organismul are nevoie – fier și zinc.

Consumul zilnic de pâine depinde de tipul de dietă pe care o urmăm, de stilul de viață, de vârstă, sex și greutate. Pâinea face parte din marea categorie a carbohidraților, unul dintre cei trei mari macronutrienti, alături de proteine și grăsimi. Pentru o persoană sedentară, o cantitate optimă este de 2 felii pe zi.

"Plecând de la franzelă clasică, până la toastul alb, toastul cu făină integrală avem și sortimente de făină mai deosebită, secară și chiar sortimente cu lapte praf sau fără gluten pentru cei care au intoleranță"., mai spune Alina Bahnar.

Pâinea face parte dintre primele alimente eliminate dintr-o dietă. Dar acest pas este o greșeală, pentru că în lipsa pâinii organismul este privat de mulți carbohidrați importanți. În orice dietă, trebuie adoptată doar regulă „cu măsură!” Sigur că o pâine întreagă mâncată odată îngrașă, dar 1-2 felii la o masă ... nu. Pâinea nu trebuie combinată cu anumite alimente, pe lista neagră aflându-se grăsimile, dulciurile, pastele, cartofii, orezul și carnea. Nu este însă interzis să mănânci un sandviș cu legume și carne, nici pâine cu lactate sau leguminoase.

"De cele mai multe ori avem tendința de a fugi de pâine, tocmai pentru că ținem la silueta sau avem senzația că pâinea ne va îngrașă, e foarte important să alegem o pâine care e bogată în minerale și nutrienți, cu atât mai mult că pâinea noastră se poate consumă într-o cantitatea mai mică, doar cu 2 felii de pâine acoperi aportul unor 4 feli.", a mai spus aceasta.

×
Subiecte în articol: Numai de bine
Parteneri
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close