Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Ce este important să ştii despre sindromul colonului iritabil. Medic: "Mare atenţie la acest simptom banal"

Ce este important să ştii despre sindromul colonului iritabil. Medic: "Mare atenţie la acest simptom banal"

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 10:48 03 Apr 2024 Modificat la 10:48 03 Apr 2024
durere stomac
Ce este important să ştii despre sindromul colonului iritabil. Medic: "Mare atenţie la acest simptom banal" Sursa foto: GettyImages

Colonul iritabil este o afecțiune cu care tot mai mulți pacienți ajung în cabinetele medicilor, dar care, din fericire, poate fi prevenită și chiar tratată cu ajutorul unui stil de viață sănătos.
 
"Colonul iritabil este cea mai frecventă afecțiune diagnosticată în cabinetul unui gastroenterolog, în jur de 3 din 5 pacienți au această afecțiune.", a spus medicul gastroenterolog Ovidiu Calapod.
 
Colonul iritabil apare mai frecvent la adolescenți și la persoanele până în 40 de ani. De asemenea, afecțiunea este întâlnită de două ori mai frecvent la femei. Unii cercetători cred că există o legătură cu modificările hormonale datorate ciclului menstrual.
 
"Sindromul de intestin iritabil reprezintă o afecțiune care intră în categoria afecțiunilor funcționale, adică acești pacienți nu au o cauză bine definită, nu au o boală pe care să o definim prin niște analize de sânge, analize de scaune sau prin proceduri endoscopice. Toate aceste afecțiuni funcționale au ca apanaj comun stresul. Și când mă refer la stres mă refer la orice tip de stres, fie că este vorba de stres profesional, emoțional sau suprasocilitare.


 
Durerea abdominală apare, în medie, cel puțin o dată pe săptămână, timp de 3 luni și este asociată și cu alte simptome.
 
"Balonarea este, de asemenea, prezentă. Majoritatea pacienților se plâng de această balonare, ea ajungând la forme în care pacienții vin și spun că se balonează după un simplu pahar cu apă. De asemenea, tulburările de tranzit intestinal sunt prezente, care pot să fie sub formă de diaree sau constipație sau a alternanței celor două sau sub forma de senzație de golire incompletă a intestinului.", a mai spus medicul.
 
Conform specialiștilor, există anumite ceaiuri care pot reduce simptomele acestei afecțiuni. Cele mai comune sunt: ceaiul de mentă, de mușețel de ghimbir, de anason și de fenicul.

"În primul rând, este importantă adoptarea unei diete echilibrate și sănătoase. În ceea ce privește o dietă sănătoasă, în colonul iritabil este foarte important să limităm consumul de grăsimi saturate, adică carnea de origine animală grasă, alimentele prăjite sau brânzeturile cu un conținut mare de grăsimi și, de asemenea, este important să limităm și zaharurile rafinate, dulciurile.", mai spune acesta.
 
Pacienţii care prezintă şi balonare ar trebui să renunţe la alimentele care fermentează şi produc gaze intestinale, precum: fasole, mazăre, linte, soia, varză, broccoli, ceapă, ridichi, castraveţi, ţelină, pepene, banane, prune, mere, stafide și nuci.
 
Consumul de mese mai mici și mai frecvente în loc de mese mari poate ajuta la reducerea presiunii exercitate asupra intestinelor.

Terapia cognitiv-comportamentală este una dintre cele mai studiate și utilizate terapii pentru colonul iritabil, întruct se concentrează pe identificarea și schimbarea gandurilor și comportamentelor negative sau disfuncționale.
 

×
Etichete: Numai de bine
Parteneri
x close